Oružane snage BiH demonstrirale spremnost i vještine na Manjači

Oružane snage BiH demonstrirale spremnost i vještine na Manjači


Pod budnim okom vrha komande, ali i predstavnika NATO-a i EUFOR-a, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) su tokom proteklih dana pokazivali svoje vještine i spremnost. Završna vojna vježba “Brzi odgovor 24-4” održana je danas na Manjači, gdje su ocjenjivači izrazili zadovoljstvo viđenim, ističući uspješno demonstriranje očuvanja mira i sigurnosti.

Vježba je započela kratkim informativnim sastankom o zadacima koji su pred vojnicima, nakon čega su se uputili na teren. Scenario je uključivao simulaciju neprijateljskog napada i pružanje medicinske pomoći ranjenom vojniku, sve u sklopu vojne vježbe.

U vježbi su prikazane razne vojne operacije, uključujući bojevo gađanje iz pušaka i minobacača te borbu u urbanim sredinama. Komandant Četvrte pješadijske brigade, Slaven Blavicki, izjavio je: “U ovoj vježbi ocjenjivanja sudjelovali smo kao kompletna brigada, s tim da smo u sklopu ove vježbe proveli tri tipa vježbe. Ovo što ste vi imali priliku da vidite je terenska vježba sa bojevim ciljanjem.”

Uz punu vojnu opremu, vojnici su koristili nekoliko vozila i helikopter, no najveći dio posla odradile su desetine vojnika. Direktor vježbe, Jasmin Čajić, istakao je: “Na ovom prikazu operativnih sposobnosti učestvovalo je oko 60 vojnika s podrškom dva voda prvog bataljona Četvrte pješadijske brigade, podrška zračnih snaga za medicinsku evakuaciju i naravno podrška artiljerijskih jedinica, odnosno posada minobacača 120 i 60 milimetara.”

Načelnik OS BiH, Gojko Knežević, pohvalio je vojnike: “Ja sam zadovoljan sa onim što sam vidio, tako da kažem na prvu, ali ne želim prejudicirati konačnu ocjenu. To ćemo imati tek kada ocjenjivači saberu sve podatke i ocjene koje imaju.”

Komandant NATO štaba u Sarajevu, Matthew A. Valas, nije mogao dati konkretan odgovor o konačnoj ocjeni vježbe, naglašavajući da to zahtjeva razgovor s generalom Kneževićem.

Iako je najavljen, ministar odbrane BiH, Zukan Helez, nije prisustvovao današnjoj vježbi. U vrhu OS BiH naglašavaju da vojni poziv ostaje izazov u BiH, kao i u mnogim drugim zemljama, te da i dalje postoje problemi s nedostatkom kadra.

Vježba “Brzi odgovor 24-4” pokazala je visoku razinu spremnosti i vještina OS BiH, potvrdivši njihovu sposobnost da odgovore na sigurnosne izazove u skladu s NATO standardima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija