Oružje švercali iz BiH u Švedsku: Podignuta optužnica protiv Rame i Vere Mujkić, te Eldara Hodžića

Oružje švercali iz BiH u Švedsku: Podignuta optužnica protiv Rame i Vere Mujkić, te Eldara Hodžića


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mujkić Rame (alias Valentin Zahirović) rođenog 1957. godine u Banja Luci, državljanina BiH, Vere Mujkić, rođene 1961. godine u Republici Hrvatskoj, državljanke BiH, i Eldara Hodžića, rođenog 1980. godine u Tuzli, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2017. godine u Banja Luci, nakon što je prvooptuženi neovlašteno nabavio veće količine oružja, vršili prevoz i posredovali radi krijumčarenja veće količine oružja i to: ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka, te drugih vrsta oružja i municije bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Švedskoj.

‘Navedeni optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prijelazu u R Sloveniji. Optuženi su duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom lišenju slobode ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija