OS BiH sa Turcima, Hrvatima i Mađarima će obaviti posmatrački let iznad BiH

OS BiH sa Turcima, Hrvatima i Mađarima će obaviti posmatrački let iznad BiH


Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti posmatrački tim oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Mađarske, koji će od 17. do 21. jula 2023. godine, obaviti posmatrački let nad teritorijom BiH.

“Ova aktivnost predstavlja realizaciju obaveza Međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, čiji potpisnik je i Bosna i Hercegovina, te obavještavamo građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka. Prelet će biti obavljen nenaoružanim avionom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz učešće pratećeg tima Oružanih snanga BiH”, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ugovor “Otvorenog neba” je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućuje obavljanje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijele teritorije zemlje koja je predmet preleta, s ciljem ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno učestvuje u aktivnostima Ugovora od 2003. godine, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija