Osmicin igrač, poznati lik u Skyju, izlazi kao svjedok na ročištu. Ko je zapravo Ibro Bešlija?

Sud BiH jučer je odlučio zadržati pritvor samo za troje od 23 uhapšene osobe u akciji “Black tie 2”, što je dovelo do ozbiljnog neuspjeha Tužilaštva BiH.

Nedostatak valjanih dokaza, samo paušalne procjene i šteta po cijeli proces i ljude jasno su pokazali slabosti ovog slučaja.

Kako je već ranije spomenuto, ročište je naglasilo da je Tužilaštvo BiH uglavnom oslonjeno na iskaze tri svjedoka, među kojima je bio i Ibro Bešlija.

Ko je, dakle, Ibro Bešlija?

Prije svega, važno je naglasiti da ga kriminalno okruženje u Skyju smatra svojim suradnikom. Priču prenosimo sa portala Raport.ba

Bešlija je bio na čelu Krim-odjela, jedan od vodećih operativaca Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a.

Njegovo skidanje s funkcije proizašlo je iz sumnji da je povezan s kriminalcima, što je rezultiralo i gubitkom pristupa tajnim informacijama, a to je provodio Munjić, koji je sada metom teških optužbi.

Na ročištu je Munjić tvrdio da je Bešlija držao ljude iz FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina, narko-bosa, i da su tek uklonjeni na njegov zahtjev.

Pokušaji esdeovaca da Bešliju postave na čelo FUP-a propali su, a on je prebačen u Tuzlu nakon što je smijenjen s pozicije glavnog inspektora u FUP-u.

Njegov rad plaćen državnim novcem pokazuje se kroz činjenicu da su njegove prijave u 90 posto slučajeva bile odbačene, što sugerira da se uglavnom bavio prijavama koje nisu imale čvrstu osnovu u dokazima.

Trio Fantastico

Ovaj trio fantastico, kako su ga nazvali, sastojao se od Osmice, Bešlije u FUP-u i Vahidina Šahinpašića Šaje, bivšeg glavnog inspektora SIPA-e, koji su držali sve istrage u svojim rukama.

Bešlija je smijenjen zbog povezanosti s kriminalcima, a Šaja zbog veza s organiziranim kriminalom i narkogrupama.

Njihov nepošteni rad došao je do svjetlosti tijekom suđenja za ubojstvo sarajevskih policajaca, kada su svjedoci tvrdili da je, zajedno s Šehovićem, Bešlija bio kontakt-osoba koja je prikupljala informacije.

U prepisci između Elvisa Keljmendija i Aleksandra Nikolića isplivalo je i Bešlijino ime:
Elvis Keljmendi: Sjedio sam dva puta s njima
Elvis Keljmendi: Samo njega hoće
Aleksandar Nikolić: Hahhahhahahah
Elvis Keljmendi: Za tebe nisu pitali
Aleksandar Nikolić: To ga Denis gura, brate
Aleksandar Nikolić: Ma ja sam ilegala
Aleksandar Nikolić: Ma hoću, brate moj
Aleksandar Nikolić: Sad sam pis'o evo da mi to sve daju
Elvis Keljmendi: Bio sam sa Šehom i Bešlijom
Elvis Keljmendi: Denis me upoznao s njima
Elvis Keljmendi: FUP
Elvis Keljmendi: Haahahhhahah.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79