Osmoro braće i sestara žive u kući koju je URUŠIO ZEMLJOTRES

Nikola (13), Nemanja (12), Angelina (11), Miloš (10) i Jovana (8) Radivojević iz Svojdruga kod Bajine Bašte moraju da pješače četiri kilometra kroz šumu do škole. Sada im je, kažu, lako, teško je kada padne kiša ili snijeg, kada njihova iznošena obuća počne da propušta.

U porodici Radivojević djeca prije vremena sazru. Muka ih natjera. Starije nego što su njihovi vršnjaci izgleda i četvorogodišnji Vukašin, ali u duksevima dva broja većim koje su naslijedili od braće i osamnaestomjesečni Aleksandar i najmlađa Jelena, koja još nije napunila ni pet mjeseci.

Za novu garderobu se nema, otac Radisav i majka Snežana odjeću kupuju samo najstarijem sinu i kćerki. Kad je oni prerastu, nose je mlađi. Koristi se dok se toliko ne iscjepa da se ne može zakrpiti.

Odakle i da ima kada desetočlana porodica zajedno sa babom i djedom živi od Radisavljeve plate od 35.000 dinara i dječjeg dodatka za četvoro djece. Nešto preko toga zarade proizvodnjom malina i kupina.

Dvanaest duša živi u kući odavno uzdrmanoj zemljotresom i klizištima. Kuća je toliko oštećena da se osjeća kako se ljulja, nemoguće ju je obnoviti. Radivojevići su vrijedna i radna porodica i prije nekoliko godina su, namičući dinar na dinar, odričući se najosnovnijeg, u istom dvorištu počeli da prave novu. Em veću, em sigurniju, da joj nepogode ne mogu ništa. Digli su je, stavili pod krov i onda stali. Nisu imali više para. Doskora je nekako moglo, odskora nikako.

– Svi želimo da se preselimo u ovu novu. Ali, djeda i tata kažu da nemaju para za vrata i prozore. Ni za kupatilo nema, ma ni za malter, vodu, struju. Teško živimo. Tata i mama se muče da ne bismo bili gladni. Za hranu uvijek ima, a za ostalo ako bude – bude, a obično ne bude – zrelo kao da mu je osamnaest priča Nikola.

Možda bi tjeskobu starog doma lakše i podnijeli da ne moraju da spavaju po dvoje u krevetu, da im se u kući sve ne raspada, da ne strahuju da će im plafon pasti na glavu. Ormari su rasklimani, pod im pod nogama “žvaće”, kroz zidove duva kao da su napolju.

Djeca sanjaju da imaju radne stolove za učenje, nove krevete, i to svako svoj. I novu posteljinu i ćebad bi mnogo voljeli da imaju. Ovu što sada koriste kupili su njihovi baba i djeda dok su bili mladi.

– Kažu mama i tata da ćemo u novu kuću, ako ikada bude završena, prenijeti stari namještaj. A ja se plašim da će se sav namještaj raspasti čim ga pomjerimo. Svi kažu da je red da u novu kuću uđe i novo pokućstvo, ali o tome ne smijemo ni da razmišljamo – kaže Nemanja Radivojević.

Da im je Bajina Bašta malo bliža i da do sela vodi bolji put, kažu djeca iz Svojdruga, majstor bi im brže dolazio da im popravi televizor koji se često kvari. I Angelina, odbojkašica, lakše bi putovala na treninge.

– Još bolje bih ja igrala kada bih imala nove patike kao moje drugarice iz kluba, u ovim starim je teško. Propale su, a poslije mene treba da ih nosi Jovana – objašnjava Angelina.

Njene drugarice se ponekad i našminkaju, ona ne.

– Nije meni toliko do šminke, koliko mi je teško kada vidim Jovanu, Vukašina i Aleksandra kako se igraju starim, razvaljenim igračakama. Ne sjećam se kad smo nove kupili. Miloš mi je u povjerenju šapnuo da bi želio bickl jer je ovaj što imamo razvaljen i neupotrebljiv. Ja mu kažem da ima mnogo prečih stvari koje nam trebaju. Na primjer, računar, jer Nikoli, Nemanji i meni treba za školu. Uvijek nam manjka školskog pribora. Imamo dva kompleta, a nas petoro ide u školu. Sveske koristimo do zadnjeg reda – nastavlja najstarija od tri sestre Radivojević.

Usred razgovora, Nemanja ustade i pozdravi se sa nama. Čekala ga je obaveza, morao je da odvede ovce na pašu kilometar i po od kuće. Otišao je za stadom izlokanim seoskim putem preko brda u patikama sa kojih su visili odlijepljeni đonovi. Biće dobro da ne otpadnu jer sutra će u njima morati u školu.

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu djeci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun Blic fondacije: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79