Oštra kritika Novaliću: Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Sram vas i stid bilo, jeste li pitali te rudare koliku platu imaju!

Rudari i metalci u Sarajevu protestvuju povodom obilježavanja 1. maja. Nezadovoljni su i jedni i drugi, a poruke vlastima su slične.

U ime upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obratio se Zuhdija Topić. Govoreći o položaju rudara danas, između ostalog, prokomentarisao je i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića na iftar sa rudarima RMU Banovići.

“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da do danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo! Jeste li pitali te rudare koliku platu imaju, kako preživljavaju kad osnovne životne namirnice i njihove cijene divljaju? A rudar kupuje samo osnovne životne namirnice. Sram vas i stid bilo”, rekao je Topić.

Sindikat metalaca u Sarajevu je započeo protestni skup tražeći od Vlade FBiH šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

Učesnici protesta krenuli su od Trga žrtva genocida u Srebrenici, gdje su prethodno položili cvijeće, prema zgradi Vlade Federacije BiH gdje su uputili svoje zahtjeve. Radnici ovih firmi imaju više-manje iste zahtjeve, povećanje minimalne plate i poboljšanje uslova rada.

Protestu su dali podršku i radnici firme “Ginex” iz Goražda. Tu su radnici iz “Zraka”, “Binasa”, Pretisa, BNT Novog Travnika i TRZ Hadžića.

“Jedan od naših glavnih zahtjeva prema Vladi FBiH jeste da se usvoje mjere i radnje za očuvanje hiljadu radnih mjesta. To se odnosi na radnike Bimala, Zraka i Volkswagena. Hitno tražimo sastanak po tom pitanju, dajemo im rok 10 dana da se uspostavi i krene sa proizvodnjom u tim preduzećima. Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu – to nije tačno, imamo velikih problema. Naš prijedlog je da bez naknade toplog obroka, regresa i prijevoza najniža plata u FBiH bude nešto malo više od 1.000 KM” kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79