Oštra reakcija Zemaljskog muzeja Sarajevo: Izložba ”Sarajevska Hagada” nije bila odobrena!

Nakon što je sredinom septembra u Madridu otvorena izložba “Sarajevska Hagada”, iz Zemaljskog muzeja BiH su se obratili nadležnima kako bi prijavili nezakonito izlaganje ovog vrijednog materijala.

Iz Zemaljskog muzeja BiH su u saopćenju za javnost istakli kako je riječ o nedozvoljenom i nezakonitom korištenju reprodukcija i prodaje materijala.

“Sarajevska Hagada, srednjovjekovni iluminirani rukopis, od 1894. godine vlasništvo je Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji je jedini nosilac autorskih prava nad istim.

Napominjemo da se Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine već ranije bezuspješno obraćao nadležnim inspekcijskim organima kako bi suzbio nezakonite aktivnosti izdavačke kuće Rabic koje štete ugledu i poslovanju ove institucije”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju sarajevskog muzeja poseban akcenat stavljen je na činjenicu da su ožalošćeni činjenicom da je organizaciju spornog događaja podržala Ambasada Bosne i Hercegovine u Madridu i Centar Sefard Israel.

“Ovim putem još jednom apeliramo nadležnim institucijama da preduzmu radnje u cilju zaštite autorskih prava Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine i kulturnog naslijeđa koje čuva”, zaključeno je saopćenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79