Osude na oglas za sezonski posao branja malina: Dnevnica 100 maraka

Nedavno objavljen oglas za sezonski posao branja malina u Srbiji izazvao je talas osuda među javnošću, iako je dnevnica ponuđena u visini od 6.000 dinara, što je skoro 100 maraka. Uprkos primamljivoj cifri, komentari koji su se nizali uglavnom su izražavali nezadovoljstvo.

Oglas je tražio radnike za branje malina, a možda i kupina, pri čemu je istaknuta dnevnica.  Radnici su, prema oglasu, bili dužni da snose troškove hrane i puta, što je dovelo do pitanja koliko zapravo radniku ostane na kraju dana.

Iskusni radnici sezonskih poslova dobro znaju koliko je teško raditi na suncu, posebno u trajanju od 12 sati, kako je navedeno u oglasu, od 07:00 do 19:00 sati.

Dodatno, isplata se vršila na svakih 10 dana, što je dodatno frustriralo potencijalne kandidate.

Ovaj oglas je podstakao javnu raspravu o uslovima rada i pravima radnika u sektoru sezonskih poslova.

Mnogi su izrazili nezadovoljstvo ovakvim uslovima i istakli potrebu za boljom zaštitom radnika i pravednijim uslovima rada u ovoj industriji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79