Osuđen na tri godine zbog pokušaja likvidacije rođaka

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Prnjavorčanina Petra Stanića (71) na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva rođaka Miladina Stanića, inače bivšeg šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Ovom odlukom djelimično je uvažena njegova žalba pa mu je u odnosu na raniju prvostepenu presudu, sada u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 20. aprila prošle godine.

Sud je odbacio žalbu okružnog javnog tužioca u Banja Luci, a djelimično se uvažio žalbu branica optuženog Petra Stanića.

Naime, presuda Okružnog suda u Banja Luci iz 2022. godine preinačena je u odluci o uračunavanju pritvora, tako da se u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca, pored vremena provedenog u pritvoru od 31. jula 2021. godine do 31. marta 2022. godine uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 20. aprila 2022. godine pa nadalje.

U ostalom dijelu presuda je ostala neizmijenjena.

Stanić je osim za pokušaj ubistva osuđen i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

U prvostepenoj presudi osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane prilaska Miladinu Staniću na udaljenost od 300 metara.

Prema optužnici, sve se desilo nakon kraće svađe između dvojice rođaka 31. jula 2021. godine oko 16.55 u mjestu Kremna kod Prnjavora, zaseok Piplići,

Tog dana Miladin je vozio traktor, kada ga je Petar napao da ugrožava njegov posjed.

Optuženi je potom izvadio pištolj i zapucao u njegovom pravcu.

Tom prilikom Miladin je pogođen u palac desne ruke.

Njegove povrede su okarakterisane kao lakše.

Inače, Miladin Stanić je godinama bio poslanik SDS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79