Osuđeni za zločine u Janji počeli izdržavati kaznu

Trojica osuđenih za zločine u Janji započela su izdržavanje kazne, potvrdilo je Državno sudstvo za Detektor.

Branislav Trišić, Zoran Tanasić i Žarko Milanović, bivši pripadnici policije, sada su iza rešetaka zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u Janji.

Đokić i Krajišnik, također osuđeni, podnijeli su molbe za odgodu izvršenja kazne. Trišić i Đokić dobili su po tri godine zatvora, dok su Tanasić, Milanović i Krajišnik osuđeni na po dvije godine iza rešetaka.

Presuda iz juna 2023. godine je konačna, a prema saopćenju Suda, optuženi su mučili civile bošnjačke nacionalnosti tokom oružanog sukoba u BiH.

Trišić, kao operativni radnik Službe nacionalne bezbjednosti, i Tanasić, Milanović i Krajišnik, kao policajci, bili su optuženi za mučenje.

Đokić je proglašen krivim što nije spriječio zlostavljanje civila privedenih na ispitivanje. Trišić je osuđen za premlaćivanje, dok je Tanasić udarao civile. Presuda je potvrdila i da su Milanović i Krajišnik sudjelovali u napadima na civile.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79