Otkaz nastavniku koji je udario učenika u Zavodu Mjedenica potvrđen nakon odbijene žalbe školskog odbora

Direktorica Zavoda Zumreta Jeina uručila je otkaz nastavniku, nakon što je pokrenut disciplinski postupak zbog prijave radne kolegice. Nastavnik, koji je defektolog, uložio je žalbu, no školski odbor prošle sedmice je potvrdio odluku direktorice, te je otkazu dano konačno pravno valjanje.

“Zaključak školskog odbora je da se od Tužilaštva Kantona Sarajevo zatraži da ispita sve okolnosti ovog događaja i utvrdi ima li elemenata za pokretanje krivičnog postupka”, rekao je Čelebić za Klix.ba.

Nastavnika je prijavila radna kolegica, nakon čega je uslijedio disciplinski postupak. Čelebić ističe da je važno da ne bude ni promil tolerancije na neprikladno ponašanje prema djeci.

“Odlučujući na Školskom odboru vodili smo se interesom djeteta i njegove porodice. Kakav će biti epilog ovog slučaja nije na meni da procijenim, tu su sudovi”, dodao je.

Napominje da će kao predstavnik roditelja nastaviti borbu kako ovakvih situacija više ne bi bilo, te da će se zalagati za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i svih segmenata života djece u Zavodu Mjedenica.

“Također, ovo je jasan signal da se moraju preispitati zakoni i pravilnici, ta kompleksna administracija koja po pravilu otežava, umjesto da olakša funkcionisanje obrazovnog sistema. Puno je toga što se mora mijenjati i unaprijediti. Na nama je da te procese ‘guramo’. U svemu tome, mi kao Vijeće roditelja Mjedenice želimo partnerski odnos sa kantonalnom vladom, sindikatima i svim institucijama koje utiču na to ko i kako liječi, obrazuje i pruža druge usluge našoj djeci po okončanju školovanja”, istakao je Čelebić.

Saradnja sa Vladom Kantona Sarajevo (KS) je, kaže nam, uspostavljena, ali postoji puno prostora da se ona poboljša. “Nekoliko puta smo zvanično tražili uvođenje videonadzora u svim radnim prostorijama u Mjedenici i na tome ćemo istrajati”, zaključio je Čelebić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79