Otkazan sastanak federalnih partnera u BiH zbog bolesti

Današnji planirani sastanak federalnih partnera u Bosni i Hercegovini (BiH) s predstavnicima HDZ-a o budžetu i drugim ključnim pitanjima otkazan je zbog bolesti i izostanka ključnih čelnika “trojke”.

Iako su pojedini portali objavili kako je počeo sastanak u zgradi zajedničkih institucija BiH, donoseći i fotografije nekoliko nižih dužnosnika, na sastanku se nije pojavio čelnik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Čelnik Socijaldemokratske partije, Nermin Nikšić, nije prisustvovao zbog povišene temperature. Uprkos tome što se na sastanak pojavio federalni ministar iz SDP-a Nerin Dizdar, izostanak ključnih lidera rezultirao je otkazivanjem sastanka.

Razlog izostanka izazvao je špekulacije u vezi s mogućim neusklađenostima u dnevnim redovima i mogućim nesuglasicama oko ključnih pitanja, uključujući europski put zemlje i druga sporna pitanja.

Neki izvještaji sugeriraju da je mogući razlog za otkazivanje sastanka bilo pitanje budžeta BiH za sljedeću godinu, koje je moglo potaknuti nesuglasice između stranaka.

Druga ključna tačka razgovora, izmjene Izbornog zakona BiH.  HDZ BiH je predložio intervenciju u Izborni zakon, posebno u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se izbjegle nesuglasice i spriječilo ponavljanje određenih političkih dinamika koje su stvarale napetosti među Hrvatima i Bošnjacima. Međutim, procjenjuje se da trenutno nema uslova za izmjene Ustava BiH, što dodatno komplicira situaciju.

Iako trenutna situacija otežava stabilizaciju političke situacije i provedbu europskog puta BiH, ključne stranke morat će pronaći zajednički jezik kako bi prevladale nesuglasice i radile na rješavanju ključnih pitanja koja opterećuju zemlju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79