Otkrili kriminalnu grupu koja je robu prodavala preko web shopova i Facebook-a i PIK-a: “Zaplijenili preko 180.000KM”

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je istragu protiv više osoba zbog sumnje da su preko povezanih preduzeća organizovala kriminalnu grupu za uvoz i nezakonit promet roba.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji s Policijom Brčko i MUP-om Tuzlanskog kantona, realizovala je akciju “Web” u kojoj je pretresla sedam lokacija u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Brčkom i privremeno oduzeli predmete i poslovne dokumentacije koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

Privremeno je oduzeto oko 24.800 KM, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, kao i veća količina podataka u digitalnom obliku.

Tri osobe terete da su preko povezanih pravnih lica od 2019. do 2022. godine uspostavili sistem uvoza i nezakonitog prometa raznih vrsta roba u BiH te manji dio robe prodali na legalan način, a veći dio ilegalno plasirali na tržište korištenjem web shopova i internet platformi Facebook i OLX.ba, putem većeg broja kreiranih on-line naloga. Terete ih za krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima: poreska utaja, podnošenje lažne poreske prijave, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, neovlaštena upotreba tuđe firme, obmana kupaca i nedozvoljena trgovina.

“Robu prodatu s izrazito niskom prodajnom maržom razduživali na dva pravna lica u njihovom vlasništvu, kao robu prodatu u maloprodaji, a za evidenciju prodatih artikala uspostavljen je sistem dvojnog knjigovodstva. Sve transakcije obavljane su gotovim novcem koji je osumnjičenima, direktno od krajnjih kupaca, dostavljao pružalac usluge brze pošte”, navode iz Tužilaštva Brčko.

Tako pribavljen novac korišten je za plaćanje provizije licima koja su upravljala online prodajnim platformama, plaćanje internet reklama korištenjem dopunjivih bankovnih kartica, ali i za polog pazara na račune pravnih lica za prikazani promet u maloprodaji, dok je ostatak novca u gotovini legalizovan kupovinom luksuznih automobila i nekretnina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79