Ovaj bh. grad nestaje: U njemu žive 200 Hrvata i jedan Bošnjak. Djece nema, škola zatvorena

Evo dokaza da BiH nestaje! Hutovo nestalo! Zatvorena jedina škola! Djece nema!Ostali ostaci ostataka

Hadžifejzović: Halo, država?! Hutovo nestaje, umire, djece nema, jedina škola je zatvorena! U Hutovu danas živi 201 osoba. 200 Hrvata i jedan Bošnjak! Isto toliko ih je ubijeno i u Drugom svjetskom ratu! Hutovo je ponos prošlosti, a nema budućnosti!

Hadžifejzović: Hutovo, Općina Neum. Predivno mjesto. Bh primorje. Zaleđe. Plodna kotlina. Dobra zemlja. Odmah do- Hutovo blato-park prirode pa Svitavsko jezero, Prelijepo. Historijsko mjesto. Stećci, veliko groblje stećaka. Možete li zamisliti da se iz Hutova do Beča,komotno, moglo doći do Beča. Da li vjerujete da su se u Hutovu pravile brodice, brodovi, jahte, čamci?

Hutovo je imalo najveći armirani,betonski bazen na Balkanu- čatrnju za skupljanje kišnice. Znate li koliko stare maslinjake ima Hutovo? Znate li za staru tvrđavu, rimsku,pa srednjevjekovnu pa hadži bega Rizvanbegovića?

U Hutovu je rođen veliki režiser Vlatko Filipović, moj kolega i prijatelj na kojeg sam ponosan, mnogi dobri ljudi. I,sada glavno i tužno: u Hutovu danas živi 201 osoba. 200 Hrvata i jedan Bošnjak. Nevjerovatna slučajnost – u drugom svjetskom ratu u Hutovu je poginulo tačno toliko – 201 čovjek.

I još teže i naša tema: Hutovo je imalo školu, čak 91 godinu staru. I zatvorena ove godine. Nema djece. Znate li koliko je učenika bilo? U nekim generacijama čak i 900. 9 stotina djece u malom Hutovu. Morali su 1975. godine praviti novu školu, modernu, veliku. Danas nijedno.

Na zidu crkvice u Hutovu piše da je 1947. godine, nakon onog strašnog rata, progona i ubistava ipak tadašnji biskup dr. Petar Čule krizmao čak 580 djece. Znači, bilo ih je i više ali nisu bili dorasli za krizmu. Danas nijedno. Kakav potencijal ima Hutovo, za ne vjerovati. Može se iscijediti stotine hektolitara maslinovog ulja a cijede samo braća Josip i Pero Matić i zamislite, drugi su u regionu po kvaliteti. U Hutovo sam poslao svoje dijete da snimi svoju prvu TV reportažu o svojoj zemlji. U Hutovu su moje dijete dočekali kao svoje.

U Hutovu, svako,svačije dijete je kao njihovo. Halo, država – gdje si? Država bez naroda. Narod bez države. Ostavljen,prepušten.

Obavezno pogledajte reportažu o Hutovu: Ovo je realna slika odumiranja BiH!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79