(VIDEO) Vozač prešao preko pješačkog mosta u centru Sarajeva

(VIDEO) Vozač prešao preko pješačkog mosta u centru Sarajeva


Tokom kišne sarajevske nedjelje, dogodila se neobična situacija u centru grada kada je nesavjesni vozač putničkog automobila marke Dacia, prešao preko pješačkog mosta “Latinska ćuprija” te ugrozio svoj život, živote pješaka ali ugrozio i stabilnost navedenog mosta.

Most “Latinska ćuprija” jedan je od najstarijih sarajevskih mostova.

Ne možemo reći da ga je navigacija odvela na pogrešan put jer se ipak radi o lokalnom vozaču koji zna da je zabranjen saobraćaj za motorna vozila preko navedenog mosta.

Pogledajte video snimak nesavjesnog vozača motornog vozila

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Historija mosta

Latinska ćuprija je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, koji se mijenjao vremenom, od prvobitnog drvenog mosta do kamene ćuprije koja danas premošćuje Miljacku. Drveni most se spominje u popisu bosanskog sandžaka iz 1541. Poplava koja se desila Sarajevu 1791. oštetila je most, a sredstva za njegovu obnovu izdvaja Hadži Abdulah Briga. Most je obnovljen tokom 1798. i 1799. godine. Most je imao četiri stuba na kojima je ležalo pet lukova, ali regulacijom Miljacke u 19. vijeku jedan stub je zazidan, a ćuprija ostaje na četiri luka.

U blizini mosta je 1914. godine izvršen atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju Hohenberga. Latinska ćuprija od 1918. do 1992. godine nosi naziv Gavrila Principa, odnosno Principov most. Stari naziv – Latinska ćuprija – vraća se 1992. godine. Oštećena tokom opsade, Latinska ćuprija je rekonstruisana 2003/2004. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija