Ovako to ide kad se štite nelegalne odluke MUP-a KS o činovanju: Ustavni sud donio presude po istom osnovu suprotnim stranama u postupku

Ovako to ide kad se štite nelegalne odluke MUP-a KS o činovanju: Ustavni sud donio presude po istom osnovu suprotnim stranama u postupku


Prema riječima iskusnih tužilaca sarajevskog tužilaštva, pravosudni sistem u BiH neće moći oduzeti nelegalno date činove koje su MUP Kantona Sarajevo i Policijski odbor KS 2012, godine dodijelili 12-torici policajaca iako oni nisu ispunjavali potrebne uslove za dobijanje većeg čina.

Piše: D. Pavlović

Prvo, zakonski nije predviđeno da se na ovaj način policajac vrati u niži čin, a drugo, time bi se počinila nenadoknadiva šteta kako pojedincima, tako i policijskom sistemu. Druga stvar je što su se neradom Opštinskog i Kantonalnog suda, te odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine “pokrili” nezakoniti akti i odluke MUP-a KS i Policijskog odbora, a treće da su se sudije Ustavnog suda toliko zaplele u ovom predmetu jer su donijeli nekoliko odluka koje su suprotstavljene jedne drugima…

Hoće li Ustavni sud BiH “pokriti” javašluk u MUP-u KS?

Kao što smo nedavno pisali, Ustavni sud BiH krajem 2020. donio je privremenu mjeru kojom se nalaže Opštinskom sudu u Sarajevu da odloži izvršenje presude protiv MUP-a Kantona Sarajevo i Policijskog odbora KS vezane za činovanje policajaca Admira Šalake, Jasmina Sipovića, Hasana Dupovca, Muhidina Šišića, Edina Džuhu, Asmedina Osmanovića, Ediba Prašovića, Olge Vukše, Nezira Kalajdžića, Zije Bakije, Aziza Pašića i Avde Ibrice. Privremena mjera donesena je da se privremeno odloži izvršenje presude Opštinskog suda u Sarajevu od 15. septembra 2015. godine, dok Ustavni sud, u međuvremenu, ne ispita apelaciju koju su uputili spomenuti policajci.

Sve je počelo kadaje policajac Salem Kurtović, nezadovoljan odlukama MUP-a KS i Policijskog odbora o dodjeli činova 20. juna 2013. protiv njih podnio tužbu Opštinskom sudu u Sarajevu. Taj sud je tokom suđenja utvrdio da su tuženi u postupku unapređenja u čin inspektor (povodom internog oglasa od 8. juna 2012. godine) počinili niz nezakonitosti i povreda pravila postupka i odlučivanja na štetu Salema Kurtovića. Opštinski sud je u vezi s tim naveo da su u navedenom postupku učestvovali kandidati koji nisu ispunjavali uslove internog oglasa, odnosno učestvovali su kandidati koji nisu imali odgovarajuću godišnju ocjenu rada za posljednje tri godine kako je to uslovljeno Zakonom o policijskim službenicima KS, Pravilnikom o unapređenju policijskih službenika KS i internim oglasom za unapređenje u čin inspektor. Nakon presude u septembru 2015. ovih 12 policajaca pridružilo se žalbi tuženih (MUP-a KS i Policijskog odbora) na presudu. Kanonalni sud Sarajevo je dugo odlučivao o ovoj žalbi te je Salem Kurtović 14. juna 2017. te 25. januara 2018. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog dužine trajanja parničnog postupka. Potom je Ustavni sud 25. oktobra 2017, te 13. marta 2018. donio odluke da je Kurtoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Naloženo je da Vladi Kantona Sarajevo da Kurtoviću isplati iznos 1.000. pa potom od 1.200 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog nedonošenja odluke u razumnom roku…

Opštinski sud i Kantonalni sud opravdavali su dužinu trajanja postupka tako što su se, pozivali na Plan rješavanja starih predmeta koji su obavezni provoditi u skladu s instrukcijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te na nedovoljnu kadrovsku popunjenost i prevelik broj predmeta koji se nalaze na rješavanju pred tim sudovima…

Kantonalni sud je tek 2. novembra 2020. donio presudu u ovom predmetu i potvrdio prvostepenu presudu Opštinskog suda.

Potom se i 12 policajaca 15. decembra 2020. apelacijom obratilo Ustavnom sudu žaleći se na povrede prava na pravično suđenje te na povredu prava na suđenje u razumnom roku.

Ustavni sud je odmah reagovao privremenom mjerom od 22. decembra 2020. i odgodio izvršenje presude Opštinskog suda Sarajevo kojom se policajcima oduzimaju činovi. Predsjednik Sudskog vijeća Ustavnog suda Zlatko M. Knežević je tu odluku za medije prokomentarisao tako da je osudio sporost Opštinskog i Kantonalnog suda, pritom ne rekavši ni riječ o tome da su cijeli problem prouzrokovali MUP KS i Policijski odbbor, koji su donijeli sporne akte:

“Vijećekoje odlučuje o privremenim mjerama, a na čijem sa ja čelu, nije sklono donositi privremene mjere i vrlo rijetko ih donosi. Ali ova privremena mjera je eklatantan primjer na koji način državni organ – sudovi, svojim nepostupanjem stvore izuzetno tešku pravnu situaciju. Ne samo za pojedince nego i za sistem. Ako je 2012. pokrenut postupak, 2015, prvostepena presuda, a 2020, nakon pet godina, Kantonalni sud donosi drugostepenu odluku i u svih tih osam godina, jedan policijski sistem ima svoj automatizam trajanja činovanja, napredovanja, raspoređivanja. Onda se očekuje da se to sve u trenutku sruši. Zbog toga je Ustavni sud donio privremenu mjeru s namjerom da zaštiti od nenadoknadive štete policijski sistem do kada ćemo odlučiti o apelaciji. Apelacija iz tog opsega dolazi prioritetno na odlučivanje”, rekao je Knežević.

Knežević je novinarima rekao da je dao nalog da se najhitnije, na prvoj sjednici Ustavnog suda donese odluku po apelaciji. Međutim, na sjednici od 12. januara o ovom predmetu nije bilo ni riječi…

“Povrijeđeno je suđenje u razumnom roku, ako se pet godina ne može donijeti odluka drugostepenog suda, onda je nesumnjivo da će doći do negativnih posljedica ne samo za pojedince nego i za sistem”, zaključio je Knežević.

Ako ste pomno pratili, prethodno je napisano da je Salem Kurtović u dva navrata Ustavnom sudu podnosio apelacije. Oba puta se žalio na dužinu trajanja suđenja i oba puta su mu apelacije usvojene, te je Ustavni sud zaključio da je u konkretnom predmetu “došlo do povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku, budući da je dužina postupka bila pretjerana i da nije zadovoljila zahtjeve suđenja u razumnom roku za šta Opštinski i Kantonalni sud nisu dali objektivno prihvatljive razloge”, navedeno je između ostalog u obrazloženju njihove odluke.

Da li je Ustavni sud namjerno ili slučajno, u istom predmetu, donio iste presude suprotnim stranama u postupku i to po istom osnovu i da li će upravo to biti predmet eventualne žalbe koju bi Kurtović mogao podnijeti Sudu u Strazburu ostaje da vidimo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija