Ove godine uništeno ili oštećeno više od 700 znakova u Banjaluci: Neodgovornost nekoga može koštati života

Na meti vandala sve češće se nalazi saobraćajna signalizacija u Banjaluci o čemu svjedoči i podatak gradskog Odjeljenja za komunalne poslove, prema kojem je za sedam mjeseci ove godine uništeno ili oštećeno više od 700 znakova, a nadležni upozoravaju da neodgovorno ponašanje pojedinaca nekog može koštati života.

“Pored šteta na saobraćajnoj signalizaciji koje nastaju kao posljedice saobraćajnih nezgoda, za naš grad dodatni problem stvaraju nesavjesni pojedinci ili grupe koje namjerno, na razne načine, uništavaju saobraćajne znakove”, potvrdili su za “Glas Srpske” iz Odjeljenja.

Kako navode, osim ispisivanja grafita i lijepljenja naljepnica, nerijetko se dešava da je saobraćajna signalizacija srušena, slomljena pa čak i totalno uništena, a u nekoliko navrata je dolazilo i do otuđivanja saobraćajnih znakova, o čemu je obavještavana nadležna policijska stanica.

“U prvih sedam mjeseci ove godine više od 200 saobraćajnih znakova je demolirano ili oštećeno, a porušeno oko 500 znakova, a uništeno je i 20 saobraćajnih ogledala, te osam svjetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom”, navode iz Odjeljenja za za komunalne poslove.

Kako ističu, za održavanje komunalne opreme u 2021. na godišnjem nivou predviđeno je 60.165 KM iz gradskog budžeta, dok je iz lokalne kase za sanaciju saobraćajne signalizacije izdvojeno oko 50.000 KM.

Da je ovaj problem sve izraženiji potvrđuju i podaci koji su prikupljeni putem aplikacije Građanska patrola. Naime, najviše prijava i žalbi u julu građani su uputili upravo zbog uništavanje komunalne opreme, među kojima prednjače saobraćajni znakovi.

Iz Odjeljenja ističu da i pored brojnih upozorenja i apela, nesavjesni pojedinci i dalje namjerno uništavaju saobraćajnu signalizaciju, dodavši da ovog problema nije pošteđena nijedna mjesna zajednica, kako u urbanom, tako i u seoskom području.

“Posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, jer neovlašćenim uklanjanjem, odnosno demoliranjem, vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjednu vožnju, te dolazi do saobraćajnih nezgoda i tragičnih posljedica”, poručili su iz Odjeljenja.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Milenko Jaćimović istakao je za “Glas Srpske” da uništavanje komunalne opreme predstavlja veliki problem, kako za vozače tako i za pješake i bicikliste.

Dodao je da bi se suma novca, koja se svake godine izdvaja za sanaciju saobraćajnih znakova, mogla kvalitetnije iskoristiti za obnovu puteva čime bi se poboljšao kvalitet i bezbjednost saobraćaja u gradu.

Pojasnio je da podržava postavljanje dodatnog video-nadzora u gradu kako bi počinioci snosili kazne za svoja djela.

Kazne

Zakonom je propisano da je neovlašćeno uklanjanje i oštećivanje saobraćajnih znakova i opreme puta ili izmjena značenja saobraćajnih znakova prekršaj za koji je propisana novčana kazna za fizička lica od 100 do 300 maraka.

“Konstantno putem medija apelujemo na građane da čuvaju gradsku imovinu, da se staraju o njoj kao da je njihovo lično vlasništvo, te da je namjenski koriste”, rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79