Ove godine više od 230 prijava zbog prosjačenja

Policajci u Unsko-sanskom kantonu ovih dana provode aktivnosti na planu suzbijanja prosjačenja, a ove godine izdato je više od 230 prekršajnih prijava protiv osoba koja se time bave, potvrđeno je u policiji.

Snježana Galić, portparol MUP-a USK, rekla je da se broj osoba koje se bave prosjačenjem znatno povećava za vrijeme praznika i u ljetnom periodu.

“Evidentno je da je među prosjacima veliki broj djece i maloljetnika i policija preduzima sve što je potrebno kako bi ih zaštitila. Također, provodimo planske akcije kako bi bila sankcionisana lica koja organizuju prosjačenje radi pribavljanja nezakonite imovinske koristi”, kazala je Galićeva.

Prema njenim riječima, osobe koje se bave prosjačenjem pripadaju marginalizovanim grupama stanovništva, a među njima je najveći broj pripadnika romske nacionalnosti.

U policiji ističu da se radi o pojavi koja ima duboku društvenu ukorijenjenost i zahtijeva angažman cijelog društva, te da situaciju komplikuju i brojne nedorečenosti u zakonskim propisima kojima se tretira ova oblast.

Dodaju da veliki broj osoba koje se bave prosjačenjem nema kod sebe nikakva lična dokumenta ili nisu u stanju da plate novčane kazne.

U policiji kažu da oni urade svoj dio posla, ali da često ne postoji podrška ostalih institucija, kao što su sudovi ili centri za socijalni rad.

“Rezultat svega je da se osobe koje se bave prosjačenjem, nakon što ih predamo na postupanje drugim institucijama, ponovo pojavljuju na ulicama i nastavljaju prosjačiti”, kažu u policiji.

Upozorili su i na sve češću pojavu lica koja zloupotrebljavaju razne humanitarne akcije i pozvali građane na oprez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79