Ovo je plan Milorada Dodika ukoliko ga smijeni Christian Schmidt!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Istočnom Sarajevu da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini neće primijenjivati u Republici Srpskoj.

“Imam plan ako taj visoki predstavnik nešto donese, biće veoma zanimljivo, ali on ne podrazumijeva nikakav sukob, već političku borbu” rekao je Dodik komentarišući najave u medijima o njegovoj smjeni.

Dodikovo vanredno obraćanje: RS nije težila ka eskalaciji problema, nije se pozvala ni na kakav mogućnost sukoba

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje, ima ovlaštenja da smijeni svakog imenovanog i izabranog zvaničnika ako procijeni da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i vladavina prava.

Predsjednik Republike Srpske je na konferenciji za novinare kazao da ga je na tu poziciju izabrao narod na izborima u oktobru prošle godine.

“Neka proba, možda bi volio da se to desi da pokažemo njegovu nemogućnost da se nešto uradi”, kazao je Dodik.

Njegova izjava dolazi dan nakon što su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prikupljali dokumentaciju u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci.

Ta institucija je objavila Dodikov nezakonit ukaz u kome se navodi da se odluke Ureda visokog predstavnika više ne objavljuju u Republici Srpskoj, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primijenjivati na teritoriji Republike Srpske.

Dodikov ukaz je objavljen u Službenom glasniku u nedjelju, 10. jula. Predlagači zakona bili su Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Republike Srpske. Zakonske prijedloge je usvojila NSRS krajem juna.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Schmidt je odlukom, takođe, kriminalizovao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79