BiH Ovo je svih 10 mjera Vlade FBiH za ublažavanje posljedica koronavirusa na...

Ovo je svih 10 mjera Vlade FBiH za ublažavanje posljedica koronavirusa na ekonomiju

Vlada FBiH usvojila je danas Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ovim zakonom stvaramo obavezu FBiH da osigura minimalne vjete za ublažavanje posljedica po ekonomiju, rekao je premijer Fadil Novalić. 

Za realizaciju ovog zakona radi se rebalans budžeta i preispitivanje svake stavke u budžetu, naglasio je premijer.

Zakonom se predviđa sljedećih 10 mjera, a one su, kako iz Vlade navode:

-Subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja: Na nivou FBiH garantujemo uplatu doprinosa na minimalnu plaću radi održavanja zaposlenosti. Pozivamo i druge nivoe vlasti da svojim mjerama dodatno podrže poslodavce i obrtnike na bazi informacija sa terena.

– Zakonom smo svim nivoima vlasti omogućili da mogu vršiti prmnamjenu sredstava, iz različitih fondova. Naprimjer, sredstva za javna skloništa, naknada od prenamjene poljoprivrednog zemljišta i drugo. Iz ovih sredstava kantoni i opštine trebaju pripremiti programe i osigurati dodatnu podršku za stanovništvo i privredu. Posebno se to odnosi na podršku za djelatnosti kojima je zabranjen ili onemogućen rad, te na ukidanje parafiskalnih nameta i naknada.

– Zakonom osiguravamo stabilnost svih isplata iz budžeta, penzija, boračkih, socijalnih i drugih naknada

– Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit

-Obrtnicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak

Obustavlja se obračun i plaćanje zatezne kamate na javne prihode tokom trajanja stanja nesreće i 90 dana nakon ukidanja stanja

– Obustavljaju se svi pravni, parnični, vanparnični i izvršni postupci za vrijeme trajanja nesreće

– Za sva kašnjenja u plaćanju obaveza između poslovnih subjekata obustavlja se obračun zateznih kamata

– Prekidaju se rokovi zastare dok traje stanje nesreće i 30 dana nakon prestanka stanja nesreće

– Uspostavlja se Garantni fond za koji će Vlada izdvojiti depozit od 80 miliona KM, a putem kojih će se garantovati plasmani prema malim i srednjim preduzećima. Uz primjenu multiplikatora, malim i srednjim privrednicima će se staviti na raspolaganje 400 miliona KM za potrebe likvidnosti prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM