Ovo su zemlje koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Rezolucija o Srebrenici bit će razmatrana na sjednici Generalne skupštine UN-a u narednim sedmicama, dok se broj država koje su odlučile podržati ovu rezoluciju neprestano povećava svakog dana.

Naime, do danas, ukupno 32 države članice Ujedinjenih nacija su se odlučile na korak da budu kosponzori rezolucije, odnosno da aktivno učestvuju u njenom oblikovanju i daljem zagovaranju za njeno usvajanje.

Na ovom spisku su zemlje članice Ujedinjenih naroda kao što su:

Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

Iako se još uvijek nagađa o datumu održavanja, trenutno je potvrđeno da sjednica na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici neće biti održana prije 15. maja. Tog dana je zakazana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će se analizirati situacija u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Generalne skupštine neće se samo razmatrati o spomenutoj rezoluciji koja ima za cilj međunarodno priznanje obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, već će se također raspravljati o drugim pitanjima, slično kao što se obilježavaju holokaust i genocid u Ruandi.

U stvari, rezolucija će biti uvrštena u redovnu sesiju Generalne skupštine UN-a pod nazivom “Kultura mira”. Nakon što je Misija Bosne i Hercegovine u UN-u jučer službeno dostavila rezoluciju predsjedniku Generalne skupštine Denisu Francisu, ova inicijativa bit će uzeta u obzir nakon pet radnih dana od njenog podnošenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79