OVO svaki vozač mora da zna: Na ovaj način automobil će trošiti manje goriva

Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa prije kupovine treba dobro odmjeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog.

STRUČNJACI SAVJETUJU: EVO KAKO IZABRATI ISPRAVNE ZIMSKE GUME

 

ako za gume, generalno gledano, važi pravilo “koliko para, toliko muzike” i tu se kroz ovaj segment održavanja automobila se provlači ideja štednje. Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa prije kupovine treba dobro odmjeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog.

Naravno, ne savjetujemo kupovinu što jeftinije gume jer, uz rijetke izuzetke, najjeftinije gume po ravilu ne pokazuju dobre performanse. Pod štednjom se ovde misli na uštedu goriva kasnijom vožnjom na novoizabranim gumama.

A da biste uštedjeli najbolje bi bilo da se odlučite za gumu koja se prilagođava površini saobraćajnica kojima najčešće vozite, što će rezultirati manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija ugljen-dioksida.

Svaki vozač bi trebalo da obrati pažnju na EU naljepnice na gumama. Simbol benzinske pumpe označava otpor podloge: što je manji, potrebno je manje energije, pa je niža i potrošnja goriva. Ušteda goriva ima ocjenu od A do G, a na bojom označenoj skali A (zeleno) je najviša ocjena uštede goriva, dok je G (crveno) najniža ocjena uštede goriva.

Na taj način se potrošači jasno obaveštavaju o energetskoj efikasnosti i ekološkoj kompatibilnosti, odnosno nižim emisijama CO2. Razlika između ocjene A i G može da predstavljati i do 7,5 posto manju potrošnju goriva. Do 20 posto potrošnje goriva odnosi se na otpor guma.

Trebaju li vam zimske gume ako imate pogon 4×4

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79