Pacijenti umiru čekajući: Zašto sredstva obezbjeđena od Vlade FBiH još nisu na računu Fonda solidarnosti

U januaru ove godine, Vlada FBiH odobrila je proračun u kojem je za Fond solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH izdvojeno 50 milijuna KM.

Međutim, tri mjeseca kasnije, ta sredstva još uvijek nisu postala operativna, što izaziva ozbiljne posljedice za pacijente koji očajnički čekaju na terapiju.

U petak, 3. maja, upućeno je pitanje Zavodu o statusu tih sredstava, na što su odgovorili:

“Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja po usvajanju Financijskog plana za 2024. godinu sačinio je i uputio Federalnom ministarstvu zdravstva Program utroška sredstava Transfera iz Budžeta FBiH za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH – Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima za 2024. godinu, na dalje postupanje.”

Belma Kapo, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, izrazila je zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i odgovornosti u procesu.

“Prije desetak dana dobila sam informaciju, istina kako navodi neprovjerenu, ‘da novac (dakle tih 50 miliona KM), Fondu solidarnosti nije prebačen’. Tragom toga kontaktirala sam Ministarstvo finansija FBiH putem telefona. Dobila sam odgovor da iz Federalnog ministarstva zdravstva nisu dobili informaciju o planu utroška tih sredstava.”, kaže zastupnica Kapo.

Kapo također dodaje: “Dobila sam informaciju da je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH 22. aprila poslalo Uredu za zakonodavstvo na mišljenje prijedlog odluka o utrošku sredstava Javnih ustanova iz oblasti zdravstva koje su u nadležnosti ovog Ministarstva. Među njima je i Fond solidarnosti kao dio Federalnog zavoda. Nakon njihovog mišljenja to ide na Vladu Federacije BiH.”

Dok se institucije igraju “gluhih telefona”, situacija s pacijentima koji čekaju na terapije postaje sve dramatičnija.

Alma Serdarević – Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti “Snaga” u BiH, ističe realnost s kojom se suočavaju pacijenti: “Šta da vam kažem, razoračani smo u ovaj sistem koji nas dodatno, uz bolest, ubija. Prije nekoliko mjeseci dobili smo obećanja da će se problem listi čekanja i nedostatka terapija sistemski riješiti. Ako je ovo sistemsko rješenje, teško nama.”

Pacijenti se vraćaju s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu neprimljeni, jer nema terapija. “Koga je to briga, naša vlast je za prvomajske praznike otputovala na daleke destinacije. Njih to ne dotiče iako su odgovorni za ovakvo stanje u zdravstvu,” kaže Serdarević – Stefanišin.

Kapo zaključuje: “Ne znam nijedan drugi način kako da iz zastupničkih klupa pomognemo. Na logična pitanja, koja sam postavila na zadnjoj sjednici, dobila sam odgovor koji nam ništa novo nije rekao. Smatram da je potpuno pogrešan koncept na kojem funkcioniše Fond solidarnosti. Sve dok podaci ne postanu javno dostupni, u zdravstvu će biti ovako.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79