Pada cijena barela nafte, ali ne i goriva u BiH

Cijene barela nafte na svjetskom tržištu proteklih dana su u padu za više od dva posto. Investitori analiziraju rizik od recesije i potražnju za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama, javlja CNN.

To se ipak ne osjeti u BiH.

Litar dizel gotovo da se ne može naći ispod 3,50 KM.

U Sarajevu cijena dizela se kreće od 3,56 do 3,81 KM, a benzina od 3,36 do 3,56. U Mostaru su slične cijene. Dizel varira od 3,56 KM do 3,71 KM, a u Zenici od 3,56 do 3,76 KM. Benzin je nešto jeftiniji.

U Tuzli litar dizela košta od 3,66 do 3,76 KM, a benzina od 3,31 do 3,56 KM.

Cijene nafte su 2008. godine iznosile maksimalnih 147 dolara po barelu. Tada je gorivo bilo 2,10 KM po litru na pumpama. Prije mjesec dana gorivo je koštalo 134 dolara po barelu, a na pumpama u BiH je tada već bilo 3,26 KM po litru, podsjećaju Nezavisne.

Dakle, gorivo je danas jeftinije 23 posto nego 2008. godine, ali je litar na pumpama skuplji preko 70 posto u odnosu na taj period”, navodi se u statusu koji kruži društvenim mrežama.

Jedan od načina da se ublaži novo povećanje jeste ograničenje marže na cijene goriva, ali ni to nije dovoljno, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Najveći udar trpi sektor transporta roba i putnika, ali on se lančano prenosi i na svaku granu proizvodnje, ali i cijene svih proizvoda i usluga za krajnjeg kupca.

– Bila je ideja, i mislim da je to trebalo usvojiti, da se privremeno suspendiraju akcize na gorivo. Prihodi države rastu te akcize nisu neki prihod koji bi država značajno osjetila, a privreda i građani bi sigurno osjetili olakšanje kada bi im, za nekih 40 feninga, bio jeftiniji litar nafte ili benzina – ističe Smailbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79