Pandemija samo pogoršala situaciju: Sve više gladnih građana, Tanjir više im obezbjeđuje obroke

Tanjir supe, jedan hljeb, zdjelica salate ili čaša mlijeka, banana i jabuka za mnoge Sarajlije su samo želja.

Udaljenost od javnih kuhinja, ponos, bolest, neupućenost samo su neki od razloga zbog kojih mnogi građani ne ostvaruju pravo na obrok u jednoj od javnih kuhinja, ali na svu sreću, još ima dobrih ljudi koji u tišini obilaze komšije, prijatelje i obezbjeđuju im topli obrok. Jedna od takvih građanskih inicijativa je i Tanjir više koja u Sarajevu djeluje već nekoliko godina.

Hrana po dojavi

Sve je počelo tako što se jedna osoba zapitala šta se dešava sa hranom koja ostane nakon većih događaja. Bio je ramazan, intenzivirali su se iftari po restoranima poslije kojih je ostajala velika količina hrane. Tada je ta osoba svoju dilemu iznijela na Facebooku te pozvala prijatelje da se uradi nešto konkretno. Prijedlog je bio da se višak hrane poslije većih događaja odnese porodicama u potrebi. Vrlo brzo javio se veliki broj osoba koje su se zainteresovale da realizuju takvu inicijativu, te je tako nastala građanska inicijativa Tanjir više. Svi koji su bili zainteresovani da volontiraju tako što će preuzimati hranu po dojavi, te dostavljati porodicama u potrebi, okupljeni su u Viber grupu preko koje je vršena koordinacija preuzimanja donacija – kaže Dragana Grbić Hasibović iz građanske inicijative Tanjir više.

Napravljeni su Facebook stranica Tanjir više i logo, te je javnost pozvana da javlja s jedne strane kada sazna da je poslije nekog događaja ostala hrana, a s druge da javlja za porodice za koje misli da bi im dobro došla takva hrana.

Pandemija koronavirusa je uzrokovala i da veliki broj mladih ostane bez posla, te se spisak korisnika obroka povećao

Reakcije građana su bile nevjerovatne. Od komentara da je to prvo meso koje su pojeli nakon nekoliko mjeseci, pa do neopisivih riječi zahvale, s obzirom na to da je porodicama dostavljana hrana koju inače nisu imale priliku da konzumiraju – kaže Grbić Hasibović i naglašava da je trenutno u Viber grupi više od 55 volontera.
Nakon dojave o donaciji hrane poslije nekog događaja, detalji se pišu u grupu volontera, a prvi volonter koji je dostupan, javlja se da preuzme hranu i najkasnije u roku od 30 minuta je dostavlja nekoj od porodica sa spiska.

Hranu dostavljaju volonteri građanske inicijative Tanjir više

Spisak koji danas čini preko 100 porodica je nastajao tako što smo dobijali saznanja o porodicama u stanju potrebe, a volonteri informacije dodatno provjeravali na licu mjesta i utvrđivali pravo stanje. Nastojimo da što ravnomjernije raspoređujemo doniranu hranu, govori Grbić Hasibović i dodaje da je, nažalost, period pandemije smanjio aktivnosti i količinu donirane hrane za Tanjir više. Međutim, postoje pozitivni primjeri, kao što je npr. pekara Maison Coco koja nekoliko godina, svaku noć donira sve proizvode koji ostanu. Zadovoljni smo odzivom iako smatramo da se i dalje mnogo hrane baca, dok su, s druge strane, mnogi naši sugrađani gladni. Posebnu pažnju treba skrenuti institucijama, organizacijama koje često organizuju prijeme poslije kojih ostane veća količina hrane, da tu hranu doniraju za Tanjir više. Sve što treba je da jave ili na broj telefona ili preko FB stranice – naglašava Grbić Hasibović, piše Oslobođenje.

Pandemija koronavirusa je uzrokovala i da veliki broj mladih ostane bez posla, te se spisak korisnika obroka povećao.

To su posebno osjetljive kategorije koje dodatno psihički padnu kada moraju da stanu pred javnu kuhinju s kanticom u ruci. Koncept Tanjira više ipak vraća dostojanstvo jer se na vrata tih porodica dostavlja kvalitetna, lijepa i ukusna hrana. Nažalost, sve je više gladnih i sve je veća potreba za ovakvim inicijativama, ističe Grbić Hasibović i dodaje da podaci kažu da dnevno u BiH na deponiji završi oko 500 tona hrane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79