Panika u Hrvatskoj: Turizam u opasnosti. Umjesto udarne špice, sezoni prijeti rani kraj

Sve glasniji zahtjevi da se zabrane sva veća okupljanja, koja su se i lani pokazala kao širitelji zaraz.

Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti Europske unije, objavio je ECDC.

Naime, obala Jadrana na novoj karti je u narančastoj boji. U narančastoj boji je i većina grčke obale, narančasta je i Azurna obala, a u crvenom su većina Nizozemske te cijeli Španjolska i Portugal.

image

Karta prikazuje kombinaciju 14-dnevne stope incidencije na 100 tisuća stanovnika, učestalost testiranja na koronavirus i broj pozitivnih na koronavirus

European Centre For Disease Prevention And Control

Podsjetimo, boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

Iako karta ECDC-a ne znači automatsko uvođenje mjera “narančastim i crvenim zemljama”, mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

Kao što je pisao Jutarnji list, povici brojnih zemalja da se promijeni ovakav covid-narativ sve su glasniji, iako je ECDC zasad i dalje neumoljiv.

Među prvima su o tome počeli govoriti Nijemci i Austrijanci kad su, nakon godinu i pol dana inzistiranja na strogim mjerama, najednom došli do spoznaje kako bi covid-kriza od akutnog izazova mogla postati “pojedinačni medicinski problem”, posebno u okolnostima u kojima je gotovo polovica europskog odraslog stanovništva ipak cijepljena pa bi se odluke o putovanjima i turističkoj sezoni ove godine ipak trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

image

Ova karta prikazuje samo 14-dnevnu stopu incidencije na 100 tisuća stanovnika

European Centre For Disease Prevention And Control

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje kako sektor vesele najave nekih zemalja da se razmišlja o promjeni načina procjene epidemiološke situacije.

“To je pokazatelj da smo ušli u fazu kad za procjenu situacije nije najvažniji broj zaraženih nego neki drugi kriteriji kao što su hospitalizacije i broj smrtnih slučajeva. Pa to vidimo na primjerima nekih zemlja u kojima imamo rast slučajeva, ali ne i rast težih oblika oboljenja ili smrti. Po nama, logična bi bila odluka da se svijet nauči živjeti s virusom, ali i da se promijeni način kako se iscrtava ECDC-ova karta, a koja još uvijek boju zemlje određuje na temelju broja novoprijavljenih slučajeva”, kazao je Ostojić.

I dok britanske aviokompanije najavljuju otvaranje novih linija za Hrvatsku – Jet2 zasad ih je najavio devet – Mediteranu curi vrijeme i manevarski prostor za spašavanje sezone jer smo već zagazili u polovicu srpnja. Ako će promjena u procjenjivanju opasnosti doista biti, struka upozorava da to treba biti odmah ili bismo ovogodišnju sezonu mogli završiti i ranije nego prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79