Para ima hadžija: Visoko dobilo 20 novih milionera i multimilionera

Posljednji podaci ukazuju na rastući broj izuzetno uspješnih poduzetnika u Visokom. Prema nezvaničnim procjenama, danas u Visokom živi preko 70 osoba čiji se ukupni imetak može mjeriti u milionima konvertibilnih maraka. Ova brojka značajno je porasla u odnosu na prethodne godine, kada se govorilo o oko 50 milionera. Razlog tome leži u sve većem broju kompanija koje ostvaruju godišnji promet veći od jednog miliona KM.

Prema evidenciji Službe za finansije, privredu, poslovne prostore i ekonomski razvoj unutar Gradske uprave Visoko, broj privrednih društava koja su poslovala na području grada u 2023. godini bio je 710. Također, u istoj godini poslovalo je 2.227 samostalnih privrednika (fizička lica) koji obavljaju samostalnu privrednu djelatnost.

Procjenjuje se da trenutno u gradu postoji više od 70 kompanija koje se mogu svrstati u kategoriju “milionskih poslovnih subjekata”. Međutim, bogatstvo se stvara i na drugim poljima, poput nekretnina i štednje. Stoga je realna procjena da u Visokom živi preko 70 osoba čiji se ukupni imetak može mjeriti u milionima.

Analitičari sugeriraju da je ovaj porast djelomično rezultat uspješnih poduzetničkih poduhvata, investicija u nekretnine i, u nekim slučajevima, nasljedstva.

Dok neki vide prisustvo milionera kao priliku za razvoj grada i privlačenje turista, drugi strahuju da bi to moglo dovesti do socijalne izolacije i stvaranja “elitnih” zona nedostupnih većini stanovnika. Iako nezvanični, ovi podaci pružaju uvid u ekonomsku sliku i potencijalne prilike za razvoj u Visokom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79