Pare iz jastuka u banku: Rekordan iznos depozita stanovništva BiH!

Podaci Centralne banke BiH na kraju septembra pokazuju da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH zabilježili rekordan iznos od 13,35 milijardi KM.

Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 54,9 odsto u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, pa stoga predstavljaju najvažniji izvor sredstava na osnovu kojeg komercijalne banke mogu finansirati kreditne aktivnosti, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Oročeni i štedni depoziti stanovništva iznose 5,49 milijardi KM ili 41,1 odsto ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti su 393 miliona KM, a dugoročni 5,09 milijardi KM. Transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 7,86 milijardi KM ili 58,9 ukupnog ukupnih depozita stanovništva.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 6,07 milijardi KM, što čini 45,4 odsto učešća, što je značajno više nego prije sedam godina kada je učešće depozita u domaćoj valuti bilo ispod 40 odsto, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je ovaj porast učešća depozita jasan pokazatelj povjerenja u konvertibilnu marku. Depoziti u evrima i oni s valutnom klauzulom vezanoj za evro iznose 6,65 milijardi KM ili 49,8 odsto, a učešće depozita u ostalim stranim valutama je 4,7 odsto.
Podaci pokazuju da se depoziti stanovništva u BiH kontinuirano povećavaju, pa su tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za 454 miliona KM ili 3,5 odsto.

“Međutim, postoje značajne razlike u kretanju depozita zavisno od tipa depozita. Transakcioni računi su porasli za 13,1 odsto (ili za 500 miliona KM), a depoziti po viđenju bilježe porast od 3,6 odsto (ili za 124 miliona KM). Oročeni i štedni depoziti, a koji odražavaju štednju, na godišnjem nivou bilježe blagi pad od tri odsto (ili za 170 miliona KM)“, navedeno je u saopštenju Centralne banke BiH. U saopštenju se dodaje da, prema podacima Svjetske banke, u BiH 59 odsto stanovnika iznad 15 godina ima otvorene račune u bankama, s tim da među radno neaktivnim stanovništvom samo 43 odsto ima otvorene račune.

U poređenju s drugim evropskih zemljama, ovo su prilično niski procenti, jer čak 95 odsto stanovnika u zemljama evrozone imaju otvorene račune u bankama, u Hrvatskoj je taj procenat 86 odsto, a u Srbiji 83 odsto.

“Povodom Međunarodnog dana štednje treba još jednom afirmisati korištenje finansijskih usluga koje mogu podstaći opšti razvoj, jer pomažu finansiranje zdravlja, obrazovanja i preduzetništva, te olakšavaju finansijske udare na stanovništvo. Globalno postoji veliki jaz, pri čemu oni s većim primanjima mnogo više koriste finansijske usluge od siromašnijih“, dodaje se u saopštenju. Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da svoja finansijska sredstva drži na računima u bankama, da masovnije koriste finansijske usluge i pouzdanije upravljaju svojim finansijama.

Na osnovu tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti da finansiraju i doprinose efikasnijem funkcionisanju i rastu ekonomije, te da pomognu u redukovanju neformalnih transakcija.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da se štednja danas reflektuje kroz samoodržive projekte, u svakom iskorištenom plodu iz prirode, kultivisanom komadu neobrađene zemlje na kojem će se posaditi nešto, papiru koji će se reciklirati.

“Na taj način postaje prihod za buduću potrošnju. Naši građani su svjesni važnosti štednje. Danas ona više ne znači samo puko čuvanje novca, već i drugačiji odnos prema postojećim resursima“, izjavio je Softić povodom Međunarodnog dana štednje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79