Parking papci preplavili Sarajevo: Nedostatak parkinga i priliv turista pogoršavaju problem

U posljednje vrijeme, Sarajevo se suočava s ozbiljnim problemom nepropisnog parkiranja, popularno nazvanim “parking papci”. Ovaj problem je dodatno pogoršan zbog nedostatka adekvatnih parking mjesta, velikog priliva gostiju, turista, i povratnika iz dijaspore.

Svjedoci smo sve češćeg parkiranja na ulicama, trotoarima i mjestima predviđenim za invalide. Vozači, očajni u potrazi za slobodnim parking mjestom, često pribjegavaju nepropisnom parkiranju, što dodatno otežava svakodnevni život građana.

“Svaki dan je sve teže naći slobodno mjesto za parkiranje. Turisti i naši ljudi iz dijaspore dolaze u velikom broju, a infrastruktura jednostavno nije dovoljno razvijena da primi toliki broj vozila,” žali se jedan stanovnik Sarajeva.

Problem je posebno izražen u centralnim gradskim zonama gdje su ulice često zakrčene nepropisno parkiranim automobilima. Pješaci, uključujući roditelje s djecom i osobe s invaliditetom, primorani su hodati po kolovozu, što povećava rizik od nesreća.

Gradske vlasti su svjesne ovog problema i najavljuju mjere za njegovo ublažavanje. Planiraju se izgradnje novih parking prostora i poboljšanje postojeće infrastrukture. Također, policija je pojačala kontrole i kažnjavanje nepropisnog parkiranja, ali građani smatraju da to nije dovoljno.

S obzirom na trenutnu situaciju, apeluje se na vozače da budu odgovorniji i da poštuju pravila parkiranja. Nepropisno parkiranje ne samo da narušava izgled grada, već i ugrožava sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

U međuvremenu, građan se nadaju da će se uz nove mjere i infrastrukturna poboljšanja situacija uskoro poboljšati i da će grad ponovno biti sigurno i ugodno mjesto za sve njegove stanovnike i posjetitelje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79