Parlament FBiH: Zatraženo da inspekcija uđe na KCUS i provjeri diplome direktorice Izetbegović

Klub zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zatražio je danas da Federalna uprava za inspekcijske poslove izvrši kontrolu dešavanja na Kliničkom centru UNSA.

To uključuje i istragu o validnosti magistarskog i doktorskog rada direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Ovu inicijativu na današoj sjednici iznio je zastupnik Damir Mašić.

“Ovo je i zastupničko pitanje i ujedno inicijativa u ime kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu”, rekao je Mašić.

Podsjetio je da je proteklih nekoliko dana u javnosti izneseno niz informacija i špekulacija koje dovode u pitanje validnost specijalizacije, kao i doktorata direktorice Kliničog centra UNSA Sebije Izetbegović.

On je uputio inicijativu s obzirom na to da se Federalna uprava za ispekcijske poslove jučer oglasila da oni nisu nadležni, nego kao da je za to nadležan kantonalni nivo, imajući u vidu da se radi o ustanovi koja je od posebnog značaja za Federaciju BiH, čiju upravljačku strukturu imenuje upravo Vlada FBiH.

Podsjetimo da na probleme poput odlaska ogromnog broja kvalifikovanog i specijalističkog kadra, kao i nedostatka osnovnih materijalno-tehničkih i medincksih sredstava i potrepština.

“Klub SDP-a traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da konačno izvrši inspekcijski nadzor i da se utvrdi istina kako bi ionako teško stanje u toj ustanovi, ako ništa, istjerali na čistac. Svi smo veoma zabrinuiti onim što se u posljednje vrijeme dešava na KCUS-u, odlazak 13 anesteziologinja je samo kap koja je u toj ustanovi definitivno prelila čašu”, dodao je Mašić.

Dodao je da traže da se utvrdi činjenično stanje na KCUS-u i da se javnost o tome informira.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79