Foto: Arhiva
“Parlament mora ukinuti praksu otkupa slobode za predatore djece”

“Parlament mora ukinuti praksu otkupa slobode za predatore djece”


Otkriće da je poznati glumac Moamer Kasumović, ponajviše poznat po ulozi Damira u seriji „Lud, zbunjen, normalan“, osuđen u Sarajevu zbog bludnih radnji nad maloljetnikom, šokirala je javnost u Bosni i Hercegovini i regiji, te otvorila brojna pitanja.

Svakako, ključna su kako je pravosnažno osuđeni Moamer Kasumović dobio tako nisku kaznu (oko donje granice prema Krivičnom zakonu FBiH), te kako je moguće da se kupuje sloboda i za takva gnusana krivična djela nad djecom, a potom nastavi normalan život i javni rad?!

Dok čekamo odgovore sasvim je jasno da zakonodavci moraju spriječiti mogućnost da se slična praksa ponovi te da zlostavljači, poznati ili ne, pedofili, silovatelji, nasilnici nad ženama i djecom, ratni zločinci i drugi izvršitelji teških krivičnih djela uopće dobiju priliku da novcem otkupe svoj grijeh.

Država mora zaštititi našu djecu

Oglasio se 14-godišnjak kojeg je Kasumović zlostavljao: “On živi sasvim normalan život, a ko zna koliko dječaka ide zbog njega na terapiju”

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Dragan Mioković (Naša stranka), “smatra da država mora zaštititi našu djecu od ove vrste zločinaca-predatora”.

“Ovaj slučaj zorno pokazuje do koje mjere je važno što je Parlament u ovom sazivu, po prijedlogu koleginice Lane Prlić, nakon višegodišnjeg odlaganja prošle garniture, usvoji zakon koji propisuje uvođenje obaveze vođenja službene evidencije osoba presuđenih za pedofiliju. Sigurnost naše djece nema alternativu, a to između ostalog podrazumijeva i obavezu države da tu, najranjiviji populaciju, zaštiti od te vrste zločinaca-predatora. S tim u vezi organi i službe koji se na bilo koji način bave zaštitom djece i maloljetnika, moraju imati na raspolaganju validne i ažurne evidencije osoba sklonih ovoj vrsti devijantnog ponašanja“, govori za portal Radiosarajevo.ba predsjedavajući Mioković.

Kao što je bh. javnosti poznato, predsjedavajući Mioković je dugo bio policijski istražitelj. I on se slaže s ocjenama da konkretan slučaj traži brojne odgovore.

„S obzirom da sam se dugo vremena bavio istraživanjem krivičnih djela koja ste pomenuli, dajem sebi za pravo da kažem, da mi prosto nevjerovatno zvuči da neko kome je u fer sudskom postupku pravosnažno dokazano izvršenje bilo kojeg od pobrojanih zločina može, prvo, biti presuđen na SAMO jednogodišnju kaznu zatvora, a onda, da i tako nedopustivo nisku kaznu može otkupiti!?

Moamer Kasumović platio 36.500 KM da ne ide u zatvor zbog budničenja nad dječakom

Bez namjere da dovodim u pitanje pravo svakog sudije da neometano i samo na osnovu nespornih dokaza donese presudu u skladu sa zakonom, stepen društvene opasnosti koju u sebi nosi seksualno ili bilo kakvo drugo zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, bi moralo da podrazumijeva nemogućnost izbjegavanja odsluženja pravosnažne zatvorske kazne. Podrazumijeva se da o otkupu pravosnažno presuđenih krivičnih djela silovanja i ratnih zločina mislim isto“, ističe predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Kakvu poruku šaljemo žrtvama?

Na stanovištu potrebne hitnog dokidanja prakse mogućnosti otkupa kazni za gnusna krivična djela poput zlostavljanje djece je i opozicija. Takvo nešto je neophodno kako bi se što prije djelovalo.

Njen kolega, dr. Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH smatra da slučaj glumca Kasumovića pokazuje apsurdnost ove mogućnosti.

“Riječ je o bludnim radnjama nad maloljetnikom, dakle djetetom! Zamislite kakvu poruku kao društvo šaljemo žrtvi i roditeljima iste? Posebno u kontekstu nekih mogućih trauma i uopšteno osjećaja nesigurnosti. To što je kazna ista ne znači da su krivična djela ista – bitan je kontekst, pozicija žrtve, mogućnost ponavljanja itd. Tako da smatram da je vrijeme da mijenjamo krivične zakone u tom pravcu. Pripremit ću niz pitanja i inicijativa kao zastupnik.

Zlostavljanje djece ne smije biti zamijenjeno novčanom kaznom

Znamo da postoje izuzeća kod npr. krivičnih djela protiv integriteta BiH, kao i za one koji su se bavili terorizmom. Zašto ne uključiti i druga krivična djela poput ratnih zločina, bludnih radnji, silovanja i slično? Ili pak omogućiti/poticati “godina plus 1 dan” opciju za sudije, i tako ih direktno ili indirektno obavezati da za neka djela ne dopuštaju mogućnost otkupa kazne”, predložio je Čavalić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, naglašavajući važnost hitnog djelovanja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija