Patković nakon 20 dana borbe pobijedio COVID-19: Prošao sam kroz vrlo teško stanje, čuvajte se i koriste maske

Šerif Patković, bivši predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH, jedan je od onih koji su uspjeli pobijediti koronavirus.

Patković je bio hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici u Zenici za čije osoblje ima samo riječi hvale. Na kisiku je proveo čak 11 dana.

– Moja borba još nije okončana. Jesam negativan na COVID-19, međutim, imam posljedice. Prošao sam kroz vrlo teško stanje. Oštećen mi je niz organa. Imam štećenje na oba plućna krila. Funkcija pankreasa je znato oslabljena. Nikada nisam bio dijabetičar, ali šećer je skočio na 20. Krvna slika se pogoršala – ispričao je Patković.

Poručio je da svako na svoj način nosi to iskustvo.

– Ja sam mislio da sam psiho-fizički bio jako dobro pripremljen, bio sam u kondiciji. Početni simptomi su bili blagi i trajali su nekoliko dana. Uglavnom, to se odnosilo na temperaturu i neku vrstu malaksalosti. Ukupno sam bolestan više od 20 dana. Bio sam hospitaliziran i na kisiku proveo 11 dana – pojasnio je Patković.

Kako je kazao, retestirao se i negativan je na koronavirus, međutim, sada ima drugih zdravstevih problema koji su posljedica zaraze.

– Sada idem u drugu bolnicu, u Tešanj, zbog oštećenja na oba plućna krila. Moja preporuka ljudima jeste da se čuvamo i koristimo maske. S druge strane, da budemo odgovorni, oni koji su jači su najneodgovorniji, da ne ugrožavamo onu kategoriju ljudi koji su podložniji zarazi – poručio je Patković.

Također, građanima savjetuje da se vrate prirodnim sredstvima u jačanju imunološkog sistema koji je u ovom trenutku najbitniji.

Kako raste broj zaraženih i smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini i svijetu tako se bilježi i porast broja oporavljenih od virusa kojim je u svijetu zaraženo više od 44,7 miliona.

U BiH je od početka pandemije, u martu ove godine, na koronavirus bilo pozitivno 46.639 osoba. Od posljedica zaraze preminule su 1.182 osobe, oporavilo se 27.580, a trenutno je aktivno 17.877 slučajeva prenosi Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79