Pažinu godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina

Sud Bosne i Hercegovine otpremio je drugostepenu presudu u predmetu Mile Pažin i drugi od 3. marta, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Pažinovog branitelja, te je prvostepena presuda u osuđujućem dijelu potvrđena.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 18.9.2020. godine, optuženi Mile Pažin oglašen je krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako je ranije saopćeno, Pažin je proglašen krivim što je u svojstvu pripadnika HVO-a od 20. juna 1992. godine do 23. decembra 1995. godine, a od 1.maja 1993. godine i u svojstvu zapovjednika Civilne zaštite Stolac, za vrijeme oružanog sukoba između ARBiH i HVO-a na teritoriji općine Stolac, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme oružanog sukoba, nečovječno postupao prema civilu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79