Pentagon: Rusi su u Ukrajinu poslali 75% snaga

Pentagon: Rusi su u Ukrajinu poslali 75% snaga


SJEDINJENE Države su danas objavile da ne vide nikakve konkretne poteze ruskih nuklearnih snaga i potvrdile su da “kreativan otpor Ukrajinaca” i dalje usporava napredovanje ruskih snaga prema Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je podigao snage za odvraćanje na visok stupanj pripravnosti, među kojima i nuklearno oružje, što je podiglo buru u svjetskoj javnosti.

“NATO nikada nije bio prijetnja Rusiji”

“I dalje pratimo i promatramo to pomno”, rekao je novinarima visoki dužnosnik Pentagona. “Mislim da nismo vidjeli bilo što konkretno što bi bilo posljedica njegove odluke. Barem ne zasad”, dodao je.

Dužnosnik je priznao da je teško znati što se krije iza Putinove naredbe. “No sama činjenica da spominje i prijeti uporabom nuklearnih snaga nepotrebna je i znači veliku eskalaciju”, izrazio je žaljenje taj dužnosnik, ponovo istaknuvši da NATO nikada nije bio prijetnja Rusiji.

SAD nije promijenio svoju razinu nuklearne pripravnosti kao odgovor na odluku Vladimira Putina.
“Bjeloruska vojska nije ušla u Ukrajinu”

Bjelorusija, saveznik Kremlja, organizirala je pak u nedjelju referendum kojim bi ta bivša sovjetska republika ukinula obvezu da i nadalje bude “područje bez nuklearnog oružja”.

Zapadne zemlje su osudile taj zaokret koji bi, strahuju, mogao omogućiti Moskvi da premjesti svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju, koja graniči s Ukrajinom i s više zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

Odgovarajući na pitanje jeli takvo premještanje već primijećeno, visoki dužnosnik Pentagona rekao je da nije.

Usto je rekao da bjeloruski vojnici u ovoj fazi najvjerojatnije nisu ušli u Ukrajinu kao pojačanje ruskim snagama.

“Nismo vidjeli nikakve znakove koji bi govorili da su bjeloruski vojnici u bojnoj pripravnosti za ulazak u Ukrajinu i sigurno nema nikakvih znakova da su već ušli ili da ulaze u Ukrajinu”, rekao je.
“Moskva poslala gotovo 75% svojih borbenih snaga”

“Koliko znamo, sve snage koje su ušle u Ukrajinu su ruske”, dodao je, rekavši da je Moskva dosad poslala na ukrajinski teritorij “gotovo 75 posto” svojih borbenih snaga koje je zadnjih mjeseci gomilala na granici.

Glavni ruski napori i dalje su usmjereni prema Kijevu, ali je napredovanje ruskih snaga usporeno petog dana invazije. U protekla 24 sata glavna ruska kolona koja ide prema ukrajinskome glavnom gradu “napredovala je oko pet kilometara” i sada je na nekih 25 km od grada, ocijenio je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

“Sigurno su usporeni i nezadovoljni zbog izostanka napredovanja na kijevskoj bojišnici”, istaknuo je. “Ukrajinci su veoma kreativni u pružanju otpora, dižu u zrak mostove, napadaju u manjim skupinama, slabo naoružanim, ali veoma uspješnim”, rekao je još taj dužnosnik.

“Koriste se svime što imaju u svom arsenalu, od manjeg oružja do raketa zemlja-zrak, kako bi zaustavili napredovanje Rusa.”

“Rusija bi mogla izvesti opsadu Kijeva”

Potonji su u situaciji da moraju ranije puniti kopnena vozila gorivom nego što su to bili planirali, navodi Pentagon.

Američka vojska misli da bi Moskva, koja po mišljenju Washingtona želi okružiti Kijev, mogla u nekom trenutku promijeniti taktiku i izvesti opsadu ukrajinskog glavnog grada piše index.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija