Penzije 5. maja u Federaciji više za 3,5 posto, plus razlika za prva tri mjeseca

Aprilske penzije, a prema dosadašnjim pokazateljima, penzioneri u Federaciji će 5. maja dobiti uvećane za 3,5 posto, izuzev najviših penzija, koje ostaju na istom nivou. Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO za Faktor je rekao da će pored uvećanja za 3,5 posto penzioneri dobiti i razlike za tri mjeseca (januar, februar i mart). Tako će minimalna penzija nakon usklađivanja iznositi 371,5 KM i nosioci ovih penzija će dobiti i razliku za prva tri mjeseca ove godine, a što je ukupno oko 410 KM.

Razlika za minimalne penzije iznosi ukupno oko 38 KM, piše Faktor.

– Usklađivanje će biti iza 15. aprila, i penzioneri će pored usklađene aprilske penzije, 5. maja primiti i tri razlike. Uskladit će se sve penzije, osim maksimalne, koja i dalje ostaje zabetonirana. Procjene su da će formula 55 posto koeficijenta porasta BDP-a (bruto domaći proizvod), i 50 posto koeficijenta porasta indeksa potrošačkih cijena, biti negdje oko 3,5 posto. Dakle, već je izvjesno da će usklađivanje penzija biti 3,5 posto. To znači da će minimalne penzije biti oko 371,5 KM i plus razlika za prva tri mjeseca, a ostale, sukladno tome koliko izađe s 3,5 posto – govori nam Krnjić.

Objašnjava da će najniže penzije, primjera radi, biti uvećane za 12,5 KM.

– A razlika za ukupno tri mjeseca iznosi oko 38 KM i kada se sve sabere u maju će korisnici najnižih penzija dobiti oko 410 KM. Ostali će primiti razliku srazmjerno visini penzije. Moram skrenuti pažnju da će usklađivanje penzija dobivenih po osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju biti u procentu porasta indeksa potrošačkih cijena, dakle drugačije – rekao nam je Krnjić.

Upitali smo Krnjića koliko bi dogodine mogle iznositi najniže penzije u Federaciji?

– Što se tiče narednog perioda, pa krenimo od toga da su procjene Svjetske banke da će naš realni BDP rasti više od 3,5 posto. Očekivati je da će se dogodine sve penzije ponovo uskladiti za toliko procenata, a minimalne, ovisno o odluci Vlade FBiH, vjerovatno još jednom dodatno povećati. To znači, mogla bi dogodine da se minimalna penzija približi 400 KM – procjenjuje Krnjić.

Dodaje da u odnosu na februarske najniže penzije iz prošle godine, koje su iznosile 326 KM, januarska minimalna u ovoj godini, usklađivanjem je bila skoro 372 KM.

Nema neosnovanog penzionisanja

– Porast za minimalno osam mjeseci je bio skoro 50 KM. To je više od 15 posto i vidljivo je ono što se obećavalo novim Zakonom o PIO-u, ispravljanje nepravde, fiksiranje realne vrijednosti penzije za budućnost kroz usklađivanje, gdje će realna penzija biti veća ili ista svake godine, i gdje je neće inflacija obezvrjeđivati. A tu je i finansijska stabilizacija kroz uređene odnose u penzionisanju. Nema neosnovanog penzionisanja i neosnovano visokih penzija. Znači apsolutno pravedan iznos penzija po novom zakonu. I, zakon je uz male popravke koje će uslijediti, izrazito pozitivna reforma – rekao je Krnjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments