Penzioneri mirno spavajte, penzije će biti do 5. februara

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju Vlada FBiH je garant isplate penzije, pojasnio je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić. Prema njegovim riječima penzioneri ne trebaju strahovati, januarske penzije bit će isplaćene do 5. februara.

Dom naroda FBIH se još uvijek nije sastao i donio budžet FBiH za 2019. čime se direktno ugrožava isplata plaća u FBiH, penzija, naknada i invalidnina za boračke kategorije, od 1. februara, piše Hayat.

– Poručujem penzionerima da mirno spavaju jer će se penzije isplatiti 5. februara. Samo se u dva slučaja smije obustaviti penzija ovoj populacijiu. U slučaju smrti penzionera i ako se dokaže da je penzioner na nezakonit način ostvario ovo pravo. I ništa više. Prema Zakonu o PIO-u garant isplate penzija u Federaciji je Vlada FBiH. Ja samo govorim ono što je rekao Zakon. Ništa ne izmišljam. Ako su oni ukinuli Federaciju, Ustav i nema Doma naroda FBiH, to je drugo. Neću nikome da prijetim, ali imat će belaja. Ipak vjerujem, da će se sve posložiti – objasnio je Mehić.

Mehića svakodnevno kontaktiraju predsjednici penzionerskih udruženja širom Federacije BiH.

– Pitaju šta se događa jer njih ljudi zovu. Normalno je to, jer penzioneri žive od svojih penzija. Mislim da Vlada FBiH, Dom naroda, neće dozvoliti da dođe do blokade isplate penzija, jer na kraju to bi bilo krivično djelo, znate. Tražimo od Doma naroda da se što prije sastane, s obzirom koliko novca primaju za nerad. I ne mogu reći da nisu nadležni. Apelujemo na njih da sjednu i donesu budžet. Poručujem visokom predstavniku Valentinu Inzku da ga cijenimo, ali da on ne može davati mišljenja tako olako da ovaj Dom naroda nije legitiman. Onda neka on da rješenje. Federalni zavod PIO obezbjedio je sredstva, i već je obračun urađen za januarske penzije- rekao je Mehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments