Penzioneri moraju plaćati i po 190 KM za nalaze

Penzioneri moraju plaćati i po 190 KM za nalaze


Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog Kantona (USK), upozorava na ozbiljne izazove s kojima se suočavaju penzioneri u kantonu, ističući sve manji broj lijekova na esencijalnoj listi te sve veće financijsko opterećenje pacijenata.

Terzić naglašava da se na esencijalnoj listi u USK nalazi sve manje lijekova, s tendencijom skidanja određenih s liste. Posebno teško pogođeni su teško oboljeli penzioneri koji često moraju plaćati visoke iznose za laboratorijske pretrage koje nisu dostupne u javnim zdravstvenim ustanovama.

“Svjedoci smo da kod određenih bolesti, poput karcinoma, markeri, odnosno reagensi, nisu dostupni u javnim zdravstvenim ustanovama, pa pacijenti moraju potražiti privatne klinike, gdje su troškovi visoki. To prisiljava penzionere na dodatne financijske izdatke, što je zabrinjavajuće,” izjavio je Terzić.

Dodao je da građani USK također moraju plaćati “premiju” od 20 KM kako bi posjetili ljekara i izbjegli dodatne troškove pregleda. I ti ljudi su prisiljeni davati po 160 KM ili 190 KM da bi imali nalaze za sljedeće kontrole.

“Ove premije, koje su uvedene skupštinom USK, izazivaju dodatni financijski teret za penzionere. Uprkos minimalnim penzijama, penzioneri su suočeni s ovom obavezom kako bi koristili osnovne zdravstvene usluge,” naglasio je Terzić.

Ova situacija ukazuje na hitnost potrebe za reformama u zdravstvenom sistemu kako bi se osigurala pristupačnost lijekova i zdravstvenih usluga za sve građane, posebno za najranjivije skupine poput penzionera.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija