Penzioneri traže 200 KM pomoći: “Nek nas bar “počaste” pred izbore”

Dok su u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine rezanjem torte proslavljali prvu godinu rada, predstavnici penzionera su na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH izrazili ogorčenje što će penzije za april biti uvećane, kako kažu, za ponižavajućih 1,55 posto.

– Nikada nismo bili jedinstveniji. Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod penzionera. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju – kaže za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Nama je jasno da u ovim zakonskim okvirima ne možemo postići mnogo zbog čega ćemo poduzeti konkretne poteze, najavljuje Trakić.

– Uputit ćemo inicijativu Vladi FBiH za izmjenu pojedinih članova Zakona o penziono-invalidskom osiguranju kako bismo do septembra dobili vanredno povećanje. To je uoči lokalnih izbora, ne vjerujem da neće ispuniti naše zahtjeve.

Također, tražimo isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 200 KM za korisnike čije su penzije do 1.000 KM, a 100 KM za penzionere s primanjima većim od 1.000 KM – ističe Trakić za Faktor.

Ukoliko im se ne ispune zahtjevi, penzioneri najavljuju oštru reakciju.

– Skupština Udruženja održat će se 15. maja i očekujem da ovlasti Upravni odbor da u slučaju da nam se ne ispune zahtjevi do septembra, organizuje masovne proteste – izjavio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79