Penzioneri za Prvi maj idu u prirodu, malo njih može priuštiti odlazak van granica

Za 1. maj penzioneri nađu toliko sredstava da mogu izaći u prirodu, da se druže sa familijom, govori Fadil Kunto.

Izlazak u prirodu, druženje sa rodbinom i prijateljima, je način na koji će veći broj penzionera u našoj zemlji obilježiti Prvomajske praznike, a u našoj zemlji je više od pola miliona pripadnika ove populacije. Fadil Kunto, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH nam je rekao da veoma mali broj penzionera može sebi priuštiti odlazak van granica Bosne i Hercegovine.

– Za 1. maj penzioneri nađu toliko sredstava da mogu izaći u prirodu, da se druže sa familijom. Vrlo je malo onih koji putuju vani. Savez ne organizira ništa na taj praznik, uglavnom neke jednodnevne izlete organiziraju neka od općinskih udruženja. Mi ispred Saveza planiramo nešto organizirati za Dan penzionera, 25. oktobra, i mislim da će centralna svečanos biti u Tuzli – rekao nam je Kunto.

U Federaciji je 414.824 penzionera, od kojih je 62 posto sa najnižim penzijama.

– Prijeratni Prvi maj je bio lijep praznik. Tu su nezaboravni uranci na Vrelu Bosne, ljudi su se više družili. Sada je sve drugačije. Ne znam, možda je drugačije za mene, jer sam tada radio, a sada sam penzioner. Ako bude lijepo vrijeme, jer za Prvi maj uglavnom je kišovito, nešto će se roštiljati, u suprotnom, kuća i televizija. A i penzija je tek 6. maja, nema se ni para – rekao nam je penzioner Ramiz iz Sarajeva.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS-a nam govori kako ni oni nemaju ispred udruženja organiziranu proslavu Prvog maja.

– Slično će proći kao i kod kolega u ostalom dijelu zemlje. Uglavno, penzioneri će otići u prirodu, družiti se sa svojim porodicama. Nešto kao i prije rata. Ovdje je i praksa da penzioneri taj dan provedu u banji. Recimo, ručak i tretman u banji košta ukupno nekih 15 KM. Ni kod nas visina penzija ne dozvoljava veći provod. I to što izađu u prirodu, uglavnom je zahvaljujući pomoći djece. Jer, veliki broj penzionera ima djecu vani koja im pomažu – rekao nam je Rakulj prenosi Faktor.

Podsjeća da je u RS-u 264.000 penzionera.

(FOTO) Nana i dedo čekali 7h na pregled

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments