Pet privatnih laboratorija analizira uzorke iz domova zdravlja: Do sada obrađeno 3.000 testova

Nakon što je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) osigurao dodatna sredstva za ugovaranje usluga PCR testiranja sa certificiranim laboratorijama u ovom kantonu, uzorci koji su u domovima zdravlja uzeti od osoba za koje se sumnja da su pozitivne na koronavirus sada se blagovremeno obrađuju.

Kako nam je kazao Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS, taj posao trenutno obavlja pet privatnih laboratorija.

Kako je moguće: U BiH pozitivan na testiranju, u Austriji negativan (FOTO)

Nema više ništa u hladnom lancu, sve je obrađeno. Mimo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obrađeno je još oko 3.000 testova zaključno sa jučerašnjim danom. Sada je mnogo lakša situacija što se tiče analize uzetih uzoraka – kazao je Beganović.

Na ovaj način ZZOKS osigurao je da se obavi analiza svih prikupljenih uzoraka u JU Dom zdravlja KS, te su u narednom periodu osigurani dostatni kapaciteti za blagovremene analize svih uzoraka uzetih od osiguranika, kako bi se građanima pružila adekvatna usluga.

– Sve privatne laboratorije će biti uvezane u jedinstveni informacioni sistem Zavoda, tako da će građani informacije o svojim nalazima moći dobiti putem naše Viber aplikacije, ukoliko se registruju za takvu vrstu prijema nalaza. Za ovu namjenu je Zavod do kraja godine osigurao dodatnih 900.000 KM – saopćeno je ranije iz ZZOKS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79