Petar i Patricija primili islam i vjenčali se u zagrebačkoj džamiji

Mirza Mešić, imam zagrebačke džamije i voditelj Ureda za da'vu i mladež Mešihata IZ u Hrvatskoj, podijelio je na društvenim mrežama vijest, a ujedno i zanimljivo iskustvo kao službenik Islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Kao imam Zagrebačke džamije svakodnevno svjedočim sve veću asimilaciju muslimana u Hrvatskoj, posebno Bošnjaka, i potpuno ugasnuće islama u trećoj ili četvrtoj generaciji brojnih muslimanskih porodica. No, hvala Allahu, sve je više i nemuslimana koji islam prihvaćaju kao svoj životni put.

Danas sam posebno sretan i Allahu, dž.š., zahvalan. Danas sam po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina.

Petar se vratio islamu prije desetak godina, a Patricija nekokoliko godina kasnije.

Od samog izgovaranja šehadeta redovno i revnosno izvršavaju islamske dužnosti, dolaze u džemat i bore se sa svim osporavanjima i izazovima s kojima se novi muslimani redovito susreću unutar svojih porodica i širem okruženju. Sve razumljivo, jer nije lahko kazati porodici i prijateljima da ste islam izabrali kao vjeru i način života, nakon sto ste rođeni i odgojeni u drugoj vjeri i tradiciji, a posebno danas kada svjedočimo sve jačoj islamofobiji i antiislamskim trendovima u cijelome svijetu.

Zato se divim hrabrosti, čeličnoj volji i ustrajnosti ovih divnih mladih ljudi koji plijene svojim ahlakom i dobrotom. Mnogima su za primjer. Doista sam ponosan na njih. Mladenci se nisu poznavali prije islama.

Upoznali su se upravo u Zagrebačkoj dzamiji, a Allah je odredio da to poznanstvo danas krunišu islamskim brakom. Pa neka im je sretno i berićetno i neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro na oba svijeta i sačuva ih od svakog zla i belaja. Amin. MašaAllah”, napisao je na svom Facebook profilu Mirza ef. Mešić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79