Petroviću prijeti 15 godina robije zbog propusta tokom poplava

Optužnicu protiv Obrena Petrovića i Milka Vidakovića podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Doboju u decembru prošle godine, a proces je prebačen u grad na Vrbasu

Bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću, koji je optužen za katastrofalne propuste tokom poplava 2014. godine u kojima je nastradalo 11 osoba, sudiće se u Banjoj Luci. Petrović i šef Odsjeka civilne zaštite Republike Srpske Milko Vidaković optuženi su da su tokom poplava 2014. godine izazvali opštu opasnost, usljed čega je nastupila smrt 11 lica, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

– Za suđenje je delegiran Okružni sud u Banjoj Luci zato što je Obren Petrović bio gradonačelnik Doboja. Sud u Banjoj Luci je izabran kako bi se izbjegao i minimum sumnji u pristrasnost tokom sudskog postupka protiv optuženih. Petrović ima ogroman uticaj u Doboju. Ionako je pitanje da li će doći do procesa ili je ovo još jedno disciplinovanje Obrena Petrovića, objasnio je izvor blizak ovoj istrazi.

Optužnicu protiv Petrovića i Vidakovića podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Doboju u decembru prošle godine. Dobojsko tužilaštvo je ranije saopštilo da se Petrović i Vidaković terete za izazivanje opšte opasnosti.

Optužnica ih tereti da su krivično djelo izvršili od 13. do 17. maja 2014. godine, u vrijeme katastrofalnih poplava, a u to vrijeme Obren Petrović je bio gradonačelnik, ali i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, dok je Vidaković bio i načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju su saopštili da je u inkriminisano vrijeme vladala neposredna opasnost od prirodne nepogode nadolazeća opasnost od poplave, usljed stalnog rasta vodostaja rijeke Bosne uzrokovanog obilnim padavinama, a da su Petrović i Vidaković bili službena lica.

– Svjesno su kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spašavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama i nisu uopšte postupili po propisima o Civilnoj zaštiti, Zakonu o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama, te Pravilniku o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti, naveli su iz Tužilaštva nakon podizanja optužnice koja je u međuvremenu potvrđena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79