Pilav: Žena koja je preminula u Sarajevu je radila u privatnoj firmi, ta firma je jutros zatvorena

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav je kazala da trenutno u KS, u bazi odataka Zavoda za javno zdravstvo, ima 1.633 osobe kojima je određena mjera izolacije, te da je u posljednjih 48 sati zabilježen podatak o 207 osoba koje su izašle iz izolacije na preporučen način.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– S obzirom na epidemiološko stanje i situaciju, najviše je u posljednjih 24 sata bilo upita vezano za povećan broj pozitivnih osoba. Mi imamo još dvije potvrde od sinoć, od kojih je jedna bila postportem, od jedne naše sugrađanke koja je nažalost preminula. U posljednjih 48 sati su se povećala epideomiološka žarišta, što znači da već imamo otvorenih četiri ili pet klastera – izjavila je Pilav.

Epidemiolozi u KS, poručila je, rade klasterisanje i povećavaju broj kontakata, a kazala je da je posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster.

– Radi se o jednoj privatrnoj kompaniji koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera samoizolacije. Naši epidemiolozi sada ubrzano rade na tome. Ovo je scenarij koji smo mi očekivali – kazala je Pilav.

U prethodnom periodu je ZZOKS i Ministarstvo zdravstvo napravili informatičko uvezivanje svih zdravstvenih ustanova u KS, tako da, tvrdi, postoji mogućnost za potpuno praćenje ljudi koji su u samoizolaciji.

– U toku je nekoliko testiranja, tako da se ti rezultati očekuju u narednih nekoliko sati. To su kontakti vezani za nekoliko klastera koje pratimo – izjavila je Pilav.

Dodala je da je sklopljen ugovor sa mikrobiološkom laboratorijom, u kojoj će se koristiti prostor, aparati i kadar.

– Imamo solidan broj testova, što bi nam moglo pomoći da u narednom periodu idemo sa intezivnijim testiranjem – kazala je Pilav.

Naglasila je da trenutno u KS nema hospitaliziranih pacijenata vezanih za koronavirus, te da se očekuje nova pošiljka testova.

– Kada dođe odgovarajući kontigent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja – najavila je predsjednica Kriznog štaba prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79