Pilot se javio roditeljima da se preletjeti iznad kuće: Čekala sam ga “kao ozebao sunce”

Pilot Zvonko Vasiljević koji je poginuo jutros u padu vojnog aviona u Brasini, na granici Bosne i Hercegovine i Srbije, je samo sat ranije najavio roditeljima da će preletjeti avionom MIG-21 iznad kuće.

– Zvonko je pravio krug iznad mjesta u kom je odrastao. Roditelji su znali da će preletjeti iznad kuće. Sat ranije im je najavio da će proći ovuda. Čuo sam zvuk kojim je pozdravljao roditelje. Da li je to bio pozdrav za budućnost… Spuštao se ka zemlji kružeći, pošao je da se vrati gore, ali nije uspio… Desilo se šta se desilo… Sve sam to vidio, ispričao je Čedomir Andrić.

Poginula oba pilota u padu vojnog aviona Srbije kod Malog Zvornika

Čedomir dodaje da je u kući pored Zvonkove živio njegov stric koji je isto bio pilot, a koji je poginuo prije nekoliko godina.

– On je bio moj školski drug. Pao je sa ploče kad je bio kod neke familije kojima je pomagao da je betoniraju…, rekao je sagovornik.

– Pola sata prije leta, Zvonko me je pozvao rekao mi da izađem na terasu da će letjeti iznad naših kuća, priča za Novosti majka Mara i dodaje: Čekala sam ga “kao ozebao sunce”, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dijete, i kao čovjek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam.

Iz kuće preminulog navode da se čuje kuknjava koja odzvanja cijelom ulicom, pišu srbijanski mediji.

Mjesto je prazno, ulicom rijetko ko prolazi. Oni koje su zatekli, hodaju oborene glave. O preminulom komšiji izgovaraju samo riječi hvale, suznih očiju.

– Bio predivan čovjek. O njemu samo sve najbolje. Ne mogu da shvatim zašto se tako divnim ljudima dešavaju tako loše stvari, kazala je jedna komšinica, teško govoreći od šoka.

Nesreća se prema navodima Ministarstva odbrane Srbije, desila jutros u 9.10 sati. Do nesreće je došlo tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka.

– Avion je jutros pregledan u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, saopćili su iz Ministarstva.

Živana Ristić, čija je kuća u neposrednoj blizini mjesta gdje se srušio avion, ispričala je za Tanjug da je u trenucima dok se sve to događalo bila u kući, a u dvorište je izašla kada je čula da nešto zuji.

Ono što je vidjela iz dvorišta bio je avion, koji je, kaže, prelijetao nisko iznad njene kuće, da bi nekoliko trenutaka zatim vidjela kako je kljunom krenuo da pada.

“U tom momentu sam se uhvatila za glavu i povikala: ‘Ljudi, gori nešto’, istračala sam iz dvorišta i imala sam šta da vidim… Stvarno je grozan osećaj”, ispričala je potresena Živana.

Sam pad aviona nije se čuo mnogo, ispričala je Ristić, ali bila je zastrašujuća, kako opisuje, vatra koja je buknula.

Mještanka Anđelija Krstić iz Brasine kaže da je čula jako zujanje iznad kuće, ali sa terase nije mogla ništa da vidi, pa je izašla ispred dvorišta i vidjela kako se avion okreće nekoliko puta iznad njene kuće.

Učinilo joj se kao da avion pokušava da se spusti, međutim poslije nekoliko okretanja avion je pao na zemlju.

“Planula je jaka vatra i gust dim, počela sam jaukati, pomislila sam da ćemo svi izgorjeti, cijela okolina, jer je bio ogroman dim i vatra blizu šume, bilo se strašno, ne može se opisato dok se ne vidi”, ispričala je Anđelija.

Kako kaže, jako se uplašila, potreslo bi je da je vidjela samo kako pada avion, a njenom strahu je doprinijelo kada je vidjela toliku vatru i dim.

“Ne znam kuda idem, otišla bih negdje, ali ne znam gdje”, priča ona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79