Pirić: Imamo CT iz 1966. godine; Bošković: CT tada nije bio ni proizveden

Tokom današnje rasprave u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije o Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova FBiH delegatkinja Elzina Pirić (PDA) je kazala da u Tulanskom kantonu u zdravstvenim ustanovama postoje CT uređaji i magnetna iz 1966. godine.

Replicirao joj je dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) kazavši da tada CT i magnetna nisu bili ni proizvedeni.

– Plaćamo najskuplje lijekove u regionu i ozbiljan trošak zdravstvenih ustanova je za lijekove i medicinske potrebe. Koristim zdravstvene usluge UKC Tuzla, veći problem, najveći našeg sistema je odlazak kvalitetnog zdravstvenog kadra jer nije adekvatno plaćen.

Imamo jako lošu opremu, CT je 66. godište i više ne radi nego što radi. Bojim se da ćemo imati bacanje novca u prazno kroz ovaj zakon. Treba da istražni organi, revizori uđu u sve zdravstvene ustanove koje finansira FBiH da vidimo gdje su utrošene pare. Zdravstvenim ustanovama trebaju upravljati menadžeri a ne doktori – rekla je Pirić.

Morao joj je replicirati Bošković.

– Nema CT-a iz 1966. godine jer nije bio ni proizveden tada. Zdravstvo je moj život bez obzira što sam u Parlamentu. Rekli ste da je CT i magnet iz 1966. godine. Nema smisla obmanjivati javnost, jer ih nije bilo u to vrijeme – rekao je Bošković, javlja Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79