Pirotehničkih sredstava već odzvanjaju ulicama: Vrijednost uvoza premašila tri miliona maraka

Pirotehničkih sredstava već odzvanjaju ulicama: Vrijednost uvoza premašila tri miliona maraka


Uprkos godinama upozorenja i brojnim nesretnim slučajevima, hiljade petardi i vatrometa i dalje se ispaljuju tokom novogodišnjih praznika.

Svjedoci smo da se sporadične eksplozije pirotehničkih sredstava već odzvanjaju ulicama. Iako su visoke kazne propisane za kršenje zakona o upotrebi pirotehnike, uvoz i korištenje pirotehničkih proizvoda i dalje raste. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je vrijednost uvoza premašila tri miliona maraka u deset mjeseci ove godine.

Upozorenja liječnika na fatalne posljedice povrede od pirotehnike dodatno naglašavaju ozbiljnost situacije. Povrede, pogotovo među djecom, i dalje su česte, a stručnjaci apeliraju na roditelje da budu oprezni.

Zakonski okvir koji regulira upotrebu pirotehnike razlikuje se među kantonima u BiH, s visokim kaznama za kršenje propisa. Uprkos tome, zabrinjavajući podaci o uvozu pirotehničkih proizvoda ukazuju na potrebu za jačim mjerama edukacije i nadzora kako bi se smanjile povrede i očuvala sigurnost građana tiokom praznika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija