Pismo graničnih policajaca: Nagomilani problemi od manjka kadrova, radnih uvjeta, rasta plaća…

Pismo graničnih policajaca: Nagomilani problemi od manjka kadrova, radnih uvjeta, rasta plaća…


Godinama od nadležnih slušamo kako će se popraviti stanje u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, kako će se zaposliti dodatni kadrovi, kako će ovo kako će ono ali u realnosti nekih velikih pomaka nemamo. I dalje su ogromne gužve na granicama, i dalje policajci rade u kontejnerima, u poderanim uniformama kao i poderanim zastavama koje vas dočekaju pri ulasku u našu domovinu piše Crna-Hronika

Donosimo vam pismo graničnih policajca koji žele skrenuti pažnju na ovaj gorući problem u Bosni i Hercegovini ali i političarima ponuditi savjet kako riješiti nagomilane probleme.

Slobodni smo vam se obratiti na ovaj način sa nadom da ćete prepoznati dobru namjeru ovog sindikata kako bi otpočeli konkretno rješavanje nagomilanih problema u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Jedan od najvećih problema Granične policije BiH je manjak kadra, pogotovo policijskih službenika koji rade na terenu odnosno na državnoj granici. Jaz koji se stvorio između optimalnog i stvarno raspoloživog broja policijskih službenika je svakim danom sve veći, a uzroci ovome su mnogobrojni. Sustavno se godinama zanemarivao položaj i značaj Granične policije BiH, gdje je radno mjesto graničnog policajca postalo od prestižnog do pogrdnog.

Radni uvjeti – od uniformi, higijene, inventara, opreme… na svakoj stavci postoji niz konkretnih problema.

Rast plaća – zanemarivan, dok su se osnovni životni troškovi potpomognuti inflacijom povećali za 30% negdje i do 50%.

Činovanje – negativna selekcija, unapređenje samo podobnih i vladajućim strankama bliskih. Donošenje odluka vezanih za zaposlene bez konzultacije sa zaposlenima na terenu, primjer privremeno prekategoriziranje pograničnih prijelaza u međunarodne.

Sporo i neefikasno školovanje budućih policijskih kadrova.

Problemi kao što su gore navedeni su stvarni, suštinski i dok ne počne njihovo sistemsko rješavanje, sve vatrogasne mjere ne mogu dati traženi učinak. Jedna od tih vatrogasnih mjera jeste ubrzana proizvodnja novog policijskog kadra. Svjedoci smo svakodnevnog pisanja informativnih portala kako je jedino rješenje za navedeni problem izmjena zakona kako bi se mogao produžiti radni odnos policijskom službeniku, a naravno da je svima poznato i da im takav materijal za pisanje dostavljaju predstavnici srednje i visoko pozicionirani rukovodni kadar pojedinih struktura. Samostalni sindikat policijskih službenika Granične policije je još i ranije jasno naglasio da se oštro protivi usvajanju traženih izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH, jer bi ponovo bili diskriminisani policijski službenici koji se nalaze u najnižem činu “policajac”.

Smatramo da je riječ o „ličnom“ zahtjevu zarad ostvarivanja ličnih interesa i produžavanja službovanja policijskih službenika na pozicijama koje donose izuzetno visoke plate, ali i sve ostale benefite koje „običan“ granični policajac nikada ne može da ostvari i koji neće imati apsolutno nikakav interes za produženjem radnog odnosa jer je razlika u visini plate istog i penzije zanemarljiva. Postavlja se pitanje šta ako od policijskih službenika koji rade na poslovima granične kontrole niko ne bude želio produžiti radni odnos, jer je njima u intersu skratiti agoniju na bilo koji način a ne produžiti!

Osim toga, ukoliko u službi ostanu kadrovi koji kako rekoše imaju ogromno profesionalno iskustvo (a svima je jasno koji će to biti i sa kojim činovima) ne postoji ni minimalna šansa za napredovanje mlađih kadrova. Podsjećamo da je u ovoj policijskoj agenciji veliki deficit upravo graničnih policajaca, onih koji na terenu čuvaju granice Bosne i Hercegovine.

To što se takav deficit napravio nije krivica policijskih službenika u činu „policajac“, odgovornost je nečija drugo koji su poslednjih godina ciljano i sitemski taj deficit i napravili da bi imali veoma jak izgovor za produženje radnog odnosa kada dođe njihov red za penzionisanje… i nije rješenje što će radni odnos produžiti „samostalni inspektor“ i „viši inspektor“, nego što bi se redovno trebali zapošljavati policajci. Sramota je da građani svaki dan svjedoče kako uglavnom radi duplo ili trostruko manje policajaca na našem graničnom prijelazu od susjednog, a rješenje treba pronaći u potpisivanju ugovora sa još nekim policijskim akademijama za obuku kadrova (Sarajevo, Banja Luka…) ukoliko već kako navode postojeća u Mostaru nema dovoljno kapaciteta.

Većina ovih problema nagomilanih kroz godine u Graničnoj policiji BiH krenula je između ostalog i od neprofesionalnih kadrova ukorijenjenih u Centralnom uredu GP BiH u Sarajevu, istih onih kojima je u interesu izbjegavanje odlaska u mirovinu što nema nijednu vezu sa sigurnosnim problemom zelene granice i nedostatka stvarnih policijskih djelatnika. Srednje i visoko pozicionirani rukovodni kadar unutar GP BiH je trebao i morao da organizira službu na način da su radna mjesta popunjena u skladu sa potrebama i planovima, starati se za integritet i suverenitet države, zaštitu naših prava iz radnog odnosa, te da isto tako postaraju da se svi mi držimo svojih obaveza iz toga odnosa, a da ne spominjemo da za to isti primaju pozamašne plate.

Prvo bi trebali početi od poštivanja postojećih zakona, pravila, procedura i standarda pa tek onda krenuti sa njihovim izmjenama. To je naš princip za koji smatramo da je jedini ispravan, te od njega nećemo odustati. Ako je već u konačnici poslije iscrpljenih svih rješenja ipak neophodna izmjena Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno produženje starosne granice za odlazak u penziju, smatramo da bi se ista trebala odnositi samo na policijske službenike od čina „policajac“ do čina „mlađi inspektor“.

Kao još jedno u nizu rješenja koje se nameće prije bilo kakvih izmjena što smo na samom početku i napomenuli je besmislena „privremena“ koja se samo tako zove na papiru a ustvari je „stalna“ prekategorizacija pograničnih prelaza u međunarodne a da isti ne ispunjavaju ni minimum uvjeta za to. Mješovito povjerenstvo ovakve odluke donosi i produžava svaka tri mjeseca već godinama, a nije samo u toku ljetne sezone. Nismo vidjeli da je neko predlagao da se navedene odluke konačno ponište, jer bespotrebno crpe kadrovske resurse koji su ionako na minimum, a da ne spominjemo šta na takvim graničnim prelazima sve nedostaje od opreme, infrastructure i svega ostalog što je potrebno za normalan i nesmetan rad Međunarodnog graničnog prelaza kao takvog.

Ovim putem pozivamo sve odgovorne u Vijeću Ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i rukovodećim strukturama Granične policije BiH za organiziranje sastanka kako bi vam mogli prezentirati niz konkretnih prijedloga za rješavanje nagomilanih problema unutar postojećih zakonskih okvira. Rješenja kao što vidite ima, iako smo ovim putem naveli samo neke, a nije samo jedno i jedino za koje se zalažu „predstavnici inspektora“ a ne „predstavnici policajaca“ a koje bi naravno dovelo do suprotnog efekta i do toga da policijski službenici, mladi ljudi, svoja prava traže putem protesta a u konačnici i da napuste službu.

Naš problem nije samo naš problem, on je pitanje sigurnosti cijele države i kao takav bi trebao imati prioritet i žurnost u daljnjem rješavanju.

S pozdravima!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija