Pismo ogorčenog radnika Podravke: Radio sam za 300 eura mjesečno

Radnička fronta čija je liderica Katarina Peović prošli tjedan održala konferenciju za novinare ispred Podravke objavila je pismo koje im je poslao zaposlenik koprivničke kompanije.

Radničko pismo naslovljeno je ‘Podravka – ironija za kraj’, a govori o primanjima zaposlenika u pogonima. Prenosimo ga u cijelosti.

“Znači, završio sam srednju prehrambenu struku, kvalificiranu za rad u Podravci. Iako sam uvijek bio odličan učenik, ali govorili mi: ‘Svi radimo u Podravci, progurat ćemo i tebe, završi to.’ I završio ja sa 5.0 prosjekom. Progurati je značilo da je nepisano pravilo zapošljavanja bilo ‘zapošljavaju se djeca djelatnika’. Što je u redu.

Gotovo svaka druga osoba je radila u Podravci. Naravno, u zlatno doba kad je firma imala 15.000 plus zaposlenih. Pa djeca ne sele u druge gradove/države .Tokom srednje škole praksa u istoj firmi bila je plaćena 1,14k n/sat do nekih 1,74 kn/sat, ovisno o godini srednje škole. Neću ni komentirat koliko je to sramotno.

Godine 2013. završio sam srednju i zaposlio se. Računajući prekide ugovora, radio sam nešto manje od godinu dana za plaću 2200 – 2400 kuna. Da, puno radno vrijeme. Ne znam kako, ali tako je bilo, još možda negdje imam te platne liste. Ugovori po mjesec dana s velikom neizvjesnosti da li će produžit ili otpustit pa uzet nove ljude.

Tipa, ako 6 mjeseci radiš bez prekida, imaš pravo na isplatu regresa. Nas su sjebali prekidom ugovora par dana prije nego bi se napunilo tih 6 mjeseci. I nakon 2-3 dana zvali opet da dođemo. Prekid je i nema prava na regres. Tipa, rekli da svi koji rade s 1. prosinca. te neke godine imaju pravo na božićnicu. Bio prekid s 30. studenog i zvali opet da dođemo tipa 3. prosinca, tako da nema isplate božićnice.

Prošao sam sve Podravkine tvornice i toliko su ljudi ogorčeni firmom da ne povjeruješ. Sindikat se naziva ‘porezom za budale’ jer od njega nikakve koristi, a predsjednica je ista godinama.

Mama mi radi u jednom od sektora proizvodnje oko 36 godina za plaću od 3800 – 4000 kuna. Ima toga još za ispričat, pa sad mi recite da li je to normalno i još pritom Podravka još uvijek ‘državna firma, napisao je ogorčeni radnik piše Danica.hr

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79