Pitanje Arijane Memić o Dženanu Memiću i Alisi Mutap

Arijana Memić, zastupnica Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo i sestra stradalog Dženana Memića, uputila je zastupničko pitanje Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

“Tražim da mi pismenim putem dostavite izvještaj o intervenciji vaših ekipa od dana 8. februara 2016. godine kojom prilikom ste ukazali prvu pomoć pacijentima Dženanu Memiću i Alisi Mutap u ulici Velika aleja do broja 4 na Ilidži. Potreban je potpuni izvještaj koji će obuhvatiti informacije: kada je zaprimljen poziv za pomoć, ko je uputio poziv, ko je primio poziv, u koliko sati, koliko timova je upućeno na lice mjesta, imena i prezimena timova, kada su krenuli, sa kojih punktova, te kada su došli na lice mjesta. Kojem od povrijeđenih lica je prvom ukazana pomoć, koja vrsta povreda je konstatovana kod povrijeđenih lica, koji koraci su poduzeti od strane medicinskog osoblja, koliko su intervencije trajale na licu mjesta, u koliko su se sati vozila Hitne pomoći uputila prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koliko je transport trajao, da li su se vozila zaustavljala, iz kojeg razloga i koliko puta, na kojim lokacijama, koliko je zaustavljanje trajalao, da li je bilo kontakta pacijenata i članova medicinskog tima sa trećim licima za vrijeme trajanja transporta?”, upitala je zastupnica Memić.

Kako je navela, u javnosti su se pojavile informacije o određenim propustima članova medicinskih timova koji su ukazivali medicinsku pomoć Dženanu Memiću i Alisi Mutap, prenosi N1.

“Postavlja se pitanje da li su svi članovi timova obavili svoje zadatke kako struka i procedura nalaže. Navedene negativne konotacije u znatnoj mjeri utiču na kredibilitet ove ustanove. Smatram da je neophodno da mene a i širu javnost obavijestite o poduzetim radnjama”, poručila je Memić.

Na dnevnom redu sjednice, kako je najavljeno, su i informacije o radu preduzeća Gras i Vodovod i kanalizacija, kao i Prijedlog Autentičnog tumačenja člana 47. Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Zastupnici će razmotriti i odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja 2019. godinu, o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja KS, te izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju JU “Centar za napredne tehnologije u Sarajevu”.

Također će se pred zastupnicima naći i donošenje odluke o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, kao i Odluka o imenovanju Etičkog vijeća Skupštine KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments