Plaćali 30.000 eura za brzo “školovanje” u BIH: Evo kod kojih profesora se završavalo parama

Plaćali 30.000 eura za brzo “školovanje” u BIH: Evo kod kojih profesora se završavalo parama


Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jučer deset osoba u operativnoj akciji „Klaster“ koje su osumnjičene za izdavanje lažnih diploma.

Sistemska korupcija

Radi se o visokim dužnosnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a pretresi su obavljeni u više bh. gradova i Distriktu Brčko.

Prema informacijama „Avaza“, u pitanju su: Nezavisni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, CKM Mostar i Union Mostar.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

“Avaz” otkriva da su osumnjičeni dekani, rektori i profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Prcić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, Mirko Tufegdžija…
50 diploma

Većina ih je jučer i uhapšena, a pronađeno je i privremeno oduzeto 165.000 KM. Sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli imovinsku korist višu od 600.000 KM.

Saznajemo da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali.

Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su izdali i zauzvrat uzeli novac. Lažne diplome su dobila i trojica prikrivenih istražitelja, koja su, služeći se lažnim identitetima, upisala fakultete i razotkrila cijelu organizaciju.

Oni su ekspresno dobili diplome. Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za brzo “školovanje”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija